Cancerul de san ucide zilnic milioane de femei. Este diagnosticul care, in ciuda progreselor medicale, sperie mai mult ca orice. Sa ai o viata sanatoasa, sa mananci corect, sa faci sport sunt alegeri pe care multe dintre noi le fac deja. Dar factori de risc precum istoricul familial in bolile de cancer nu pot fi preveniti. Este punctul in care femeile informate pot alege sa previna prin investigatii medicale. Senologica, Centru de Imagistica a Femeii va ofera sansa de a Preveni impreuna!
“In tarile civilizate, preventia este foarte bine implementata prin metode de screening nationale. In Romania de astazi inca preventia este o optiune individuala.
Senologica, Centru de Imagistica a Femeii vine in sprijinul dvs pentru a facilita aceste lucruri.
Controlul de rutina trebuie sa fie un control care sa-l efectuam anual, indiferent daca ne este solicitat de medicul de familie, sau medicul curant, sau nu. Se poate face si din proprie initiativa la fel de bine si este chiar necesar.
Nu orice nodul, sau aparitia unor leziuni tegumentare trebuie sa ne alarmeze in mod special. Dar trebuie in mod obligatoriu a face un control si a merge la medic.”, a spus dr. Simona Cerbu.
Aparitia unui nodul, modificarea de structura a glandei mamare, orice scurgere mamelonara, retractia mamelonara, precum si modificarile tegumentare de tip coaja de portocala sunt semne care trebuie sa ne alarmeze si sa ne trimita la control.
“Modalitatile de examinare a sanului sunt multiple. Intotdeauna ar trebui precedate de catre autopalpare. Autopalparea se poate face in fata oglinzii, cu mainile deasupra capului si palpand in intregime glanda mamara, sau culcat pe spate, cu mana contralaterala, palpand glanda si desigur sa nu uitam intotdeauna de catre regiunea axilara.
Palparea trebuie facuta in fiecare luna, cel putin o data pe luna, mai usor poate fi facuta la dus. Si cel mai bine ar fi dupa perioada menstruala. Sanii sunt mai putin durerosi.
Metodele imagistice standard de examinare a sanului foarte cunoscute sunt ecografia si mamografia. Ecografia este adresata pacientelor sub 30 de ani, pacienta tanara, care poate fi facuta la un interval de un an, iar mamografia este adresata in principal femeilor de peste 40 de ani. Sub varsta de 40 de ani mamografia nu este indicata , sanul este foarte dens si nu avem detalii despre leziunile de la nivelul sanului.
O alta metoda mai noua este rezonanta magnetica, care aduce un plus de informatie si intotdeauna se efectueaza dupa cele doua metode standard, ecografia si mamografia, dupa ce acestea doua au fost efectuate si atunci cand cele doua nu au reusit sa puna un diagnostic de finalitate.
Rezonanta magnetica necesita un echipament special, o bobina speciala, iar timpul de examinare, perioada de examinare trebuie efectuata intre ziua a cincea si ziua a 12-a a ciclului menstrual. Se injecteaza substanta de contrast pe o branula, pe un abord periferic venos, substanta de contrast nu are efecte nocive, dar este o conditie necesar imperioasa pentru examinarea prin rezonanta magnetica.
Desigur, nici in urma rezonantei magnetice nu intotdeauna punem un diagnostic de certitudine.
Orice leziune care este suspecta trebuie sa fie urmata de o punctie biopsie, punctie biopsie care este apanajul medicului radiolog .
Punctia biopsie este de mai multe feluri. Este punctia biopsie cu ac fin, punctia citologica si punctie cu ac trocar, punctie biopsie cu ac gros, care permite un diagnostic histopatologic al leziunilor si, practic, da certitudinea de diagnostic final.
In urma acestor interventii minim invazive, ce determina un grad de disconfort redus petru pacient, si cu o recuperare ulterior rapida , diagnosticul histopatologic este clar cel care preintampina procedurile chirurgicale in cazul leziunilor de tip bening.” a spus dr. Simona Cerbu.
6000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de san
Senologica recomanda controale preventive tuturor pacientelor cu risc de neoplazie mamara crescut, iar acestea sunt pacientele care au in familie rude de gradul unu cu cancer in antecedente . In aceste cazuri, monitorizarea si screeningul de preventie ar trebui efectuate cu minim cinci ani inainte decat varsta la care a fost diagnosticat cancerul in familie. Daca mama a facut cancer la 50 de ani, fiica ar trebui sa vina sa se monitorizeze de la 45 de ani .
“Preventia, de fapt, este incercarea de a depista leziunile in stadiu subclinic, atunci cand ele nu sunt simtite la mana, nu sunt identificate prin palpare, nici de catre noi, nici de catre medicul nostru la o evaluare medicala. Si aceste leziuni se pot diagnostica doar prin metode imagistice.” a spus dr. Simona Cerbu.
In Romania, peste 6000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de san, reprezentand cea mai frecventa neoplazie a femeii. Ea poate fi Prevenita Impreuna cu Senologica , Centru de Imagistica a Femeii.
autor: DELIA SESCU BARBU