Sforaitul este vibratia structurilor respiratorii si sunetul rezultat, din cauza circulatiei aerului obstructionata in timpul respiratiei in timpul somnului. In unele cazuri, sunetul poate fi moale, dar in alte cazuri, aceasta poate fi tare si neplacut.
Sforaitul in timpul somnului poate fi un semn, sau prima alarma, de apnee in somn obstructiva (OSA). Cercetatorii spun ca sforaitul este un factor de privare de somn.
Cuprins:
Sforaitul – cauze
In general structurile implicate sunt uvula si valul palatin. Fluxul de aer neregulat este cauzat de un blocaj si se datoreaza de obicei uneia dintre urmatoarele:
- Respiratia pe gura in timpul somnului
- Maxilarului Mispositioned, de multe ori cauzate de tensiune in muschi
- Grasimea colectata in si in jurul gatului
- Obstructie in pasajul nazal
- Apnee de somn obstructiva
- Tesuturile din partea de sus a cailor respiratorii se ating reciproc, provocand vibratii
- Relaxante, cum ar fi alcoolul sau alte droguri de relaxare a muschiului gatului
- Dormitul pe spate
Sforaitul – impactul
Sforaitul este cunoscut de a provoca privarea de somn la persoanele care sforaie si celor din jurul lor, iar in timpul zilei somnolenta , iritabilitate , lipsa de focalizare si scaderea libidoului.
Sforaitul poate provoca daune psihologice si sociale semnificative pentru suferinzi. Multiple studii au evidentiat o corelatie pozitiva intre sforaitul tare si riscul de atac de cord (aproximativ + 34% sanse) si de producerea unui accident vascular cerebral (aproximativ + 67% sanse).
Desi sforaitul este adesea considerat o problema minora, cei care sforaie pot suferi uneori de insuficienta renala severa.
Sforaitul este asociat cu dezvoltarea riscului de ateroscleroza, riscul de leziuni ale creierului si de accident vascular cerebral.
Sforaitul – tratament
Aproape toate tratamentele pentru sforait vor sa rezolve blocajul din caile respiratorii. Acesta este motivul pentru care persoanele care sforaie sunt sfatuiti sa piarda in greutate, sa nu mai fumeze (fumatul slabeste si blocheaza gatul), si sa nu mai doarma pe spate (pentru a preveni blocajul limbii).
O serie de alte optiuni de tratament sunt de asemenea disponibile, cum ar fi spray-uri nazale, benzi nazale sau clipuri pentru nas, spray-uri lubrifiante, aparate orale “anti-sforait”.
Aparate dentare
Aparate dentare speciale, numite atele mandibulare, care ridica maxilarul inferior usor si, prin urmare, trage limba inainte, sunt un mod comun de tratament pentru sforait.
Astfel de aparate s-au dovedit a fi eficiente in reducerea sforaitului si apneei in somn, in cazul in care apneea este usoare pana la moderata.
Chirurgie
Chirurgia este, de asemenea, disponibila ca o metoda de corectare a sforaitului. Unele proceduri, cum ar fi uvulo-palato-faringo-plastia, incearca sa extinda caile aeriene prin eliminarea tesuturilor in partea din spate a gatului, inclusiv uvula si faringelui.
Aceste operatii sunt destul de invazive, cu toate acestea, si exista riscuri de efecte secundare adverse.
Ablatia prin radiofrecventa (RFA) este un tratament chirurgical relativ nou pentru sforait. In acest tratament se aplica energie de radiofrecventa si caldura (intre 77 ° C si 85 ° C) pentru ca tesutul moale din partea din spate a gatului, cum ar fi palatul moale si uvula, sa provoace cicatrici ale tesutului de sub piele.
Dupa vindecare, acest lucru duce la rigidizare a zonei tratate. Procedura dureaza mai putin de o ora, se face de obicei in ambulatoriu, si de obicei necesita mai multe sesiuni de tratament. Ablatie prin radiofrecventa este frecvent eficient in reducerea severitatii sforaitului, dar, de multe ori nu elimina complet sforaitul.
Ablatia prin radiofrecventa bipolara , o tehnica utilizata pentru amigdalectomie, este de asemenea utilizata pentru tratarea sforaitului.
Procedura Pilonul este un tratament minim invaziv pentru sforait si apnee de somn obstructiva. Aceasta procedura a fost indicat de FDA in 2004
Aceasta procedura se adreseaza una dintre cele mai comune cauze ale sforaitului si apneea de somn – vibratii sau colaps a palatului moale (partea moale a cerul gurii).
Tratamentul farmacologic
S-a gasit benefice folosirea de pseudoefedrina, domperidona, pentru tratarea unui sforait sever.
Remedii alternative propuse
Exista situatii in care sforaitul este rezultatul unei pozitii de dormit gresite. Dormitul cu prea multe perne poate reduce trecerea aerului. Se recomada folosirea unei singure perne. De asemenea, culcatul pe spate poate provoca sforaitul. Deci, o schimbare in pozitia de dormit poate fi un ajutor.