Sindromul nefrotic este o afectiune deloc de neglijat, deoarece pierderile urinare de proteine sunt mari. De aceea, medicii recomanda ca odata pe an fiecare persoana sa isi faca un examen de urina.
Cuprins:
Sindromul nefrotic – cauze
Sindromul nefrotic este o forma clinica a unei glomerulonefrite care se poate manifesta fie prin sindrom nefrotic, fie prin sindrom nefritic, fie prin modificari urinare minime. Sindromul nefrotic este mai dramatic, pentru ca pierderile urinare de proteine sunt mari. Ele nu tulbura urina, dar fac urina sa fie mai spumoasa. Proteinuriile mari duc la o scadere a proteinelor din sange si albumine si va duce la edeme. Uneori, se poate insoti si de hipertensiune.
Odata pe an este bine ca toata lumea sa isi faca un examen de urina. Probabilitatea de a depista niste boli din timp creste foarte mult. Din nefericire avem tendinta sa credem ca doar ce doare este boala, dar nu este asa, cele mai multe din bolile cu care noi ne ocupam nu sunt boli care dor, dar pot sa ucida.
Daca vorbim despre bolile care se pot induce remisiuni complete, o infectie poate sa redeclanseze boala. In general, infectiile respiratorii, virale sau bacteriene au tendinta de a activa glomerulonefritele. Sigur ca, oprirea tratamentului hipotensor poate sa dezechilibreze boala si sa o activeze. Aportul mare de sare, cresterea consumului de carne poate sa activeze sau sa creasca importanta simptomatologiei. Lipsa de control a tensiunii arteriale, persistenta proteinuriilor mari sunt factori de prognostic rezervat. Favorizeaza aparitia bolii cardiovasculare, dar si o rata rapida de degradare a functiei renale si atunci incepem sa trimitem bolnavul la hemodializa.
Aceasta afectiune necesita o atentie marita atat din partea medicului specialist cat si a medicului de familie. Insa, pacientii trebuie sa isi faca analize imediat cum apare o hipertensiune, un sindrom edematos sau o hematurie.
Sindromul nefrotic – diagnosticare
De regula, sindromul nefrotic al adultului ca sa fie corect tratat necesita o punctie renala.
Aceasta este o investigatie care ar trebui sa fie absolut necesara unui bolnav cu sindrom nefrotic. Bolnavul va trebui sa se adreseze spitalului, dupa aceea, tratamentul va fi mai mult sau mai putin lung, depinde de tipul de leziune care se gaseste pe punctia biopsie si nu in ultimul rand la modul de reactivitate la tratament al bolnavului respectiv. Sunt bolnavi care vor ramane dependenti de asistenta medicala nefrologica luni si ani si sunt persoane care nu mai revad nefrologul dupa sase saptamani.
Sindromul nefrotic – simptome
Sindromul nefrotic este o boala importanta si este o cauza majora de dezvoltare a insuficientei renale cronice. Desi, simptomele clinice sunt relativ sterse, este o boala care necesita suficient de multa atentie atat din partea medicului de familie, dar mai ales din partea pacientilor, sa se investigheze de aceasta boala imediat ce apare o hipertensiune, un sindrom edematos sau o hematurie.
Sindromul nefrotic – tratament
In cazul in care se face transplantul, exista glomerulonefrite care pot recidiva pe rinichiul de transplant si acest lucru intuneca si prognosticul rinichiului transplantat.
autor: Liana Gorun
Etichete: sindrom nefrotic, adalbert schiller, insuficienta renala cronica, urina
Conf. dr. ADALBERT SCHILLER, Șeful Clinicii de Nefrologie, Spitalul Județean, Timișoara