Sindromul premenstrual este des intalnit la femei inainte cu 10 zile de a veni menstruatia. Pentru a rezolva problemele produse de acest sindrom, pacientele trebuie sa se adreseze medicului ginecolog pentru instituirea unui tratament.
Cuprins:
Sindromul premenstrual – simptome
Sindromul premenstrual include o serie de tulburari pe care le sufera femeia care sunt consecinta unor dereglari hormonale. Intalnim adesea paciente care se plang, ca inainte cu 10 zile de a veni menstruatia, simt o tensiune in sani, apar edeme la nivelul membrelor, fetei, pleoapelor si au o stare de irascibilitate mai crescuta decat alta data. Aceste fenomene cedeaza imediat dupa menstruatie. Acest sindrom poate uneori, o jumatate dintr-o luna sa puna femeia in situatie cam neplacuta. Aceste paciente trebuie sa se adreseze medicului ginecolog. Tratamentul poate sa fie naturist sau, uneori necesita un aport hormonal.
Sunt femei care isi recunosc perioada in care trebuie sa vina menstruatia, sunt dureri de spate, cefalee, greturi. Toate aceste fenomene cedeaza in timp ce menstruatia porneste. Durerea abdominala apare si uneori, femeia recunoaste momentul ovulatiei care este cam la doua saptamani de la menstruatie. Acesta este insotit de dureri, alteori trece neobservat. Sunt luni in care durerea este foarte accentuata si obliga pacienta sa se prezinte in serviciul de urgenta.
Irascibilitatea femeii provine si din faptul ca in sindromul premenstrual se descrie si un edem cerebral. Retentia hidrica din aceasta perioada poate sa duca la toate aceste fenomene, un simplu aport hidric mai scazut sau un tratament usor diuretic poate sa linisteasca aceste fenomene, dar este bine sa se consulte si un ginecolog pentru a constata fenomenele si a stabili diagnosticul de sindrom premenstrual.
Sindromul premenstrual – tratament
Ca si tratament, medicii recomanda tratamente naturiste, dar si anticonceptionale in cazul in care pacienta doreste sa urmeze aceasta terapie.
Exista posibilitati terapeutice cu terapii hormonale, pe care nu le agream ca prima intentie, ci tratamente naturiste daca pacienta este de acord. In situatia in care pacienta cauta si o metoda anticonceptionala, atunci recomandam contraceptivele pentru ca nu avem ovulatie si toate fenomenele insotitoare sau, o sarcina, cand nu mai vine ciclu, nu mai avem sindrom premenstrual si nici dureri la menstruatie.
Frigul este si el un factor al durerilor premenstruale. Medicii spun ca daca aceste dureri au fost declansate de frig, ele cedeaza usor la caldura, daca doar acest fenomen a stat la baza.
autor: Liana Gorun