Sinuzitele reprezinta inflamatii, respectiv boli ale sinusurilor paranazale, sinusinorilor maxilare, frontale si etmoidale. Copiii, in perioada friguroasa sau cand reincepe activitatea in scoli si gradinite fac o forma mai frecventa de sinuzita, respectiv o inflamatie a sinusurilor etmoidale acuta, care poate sa dea multe complicatii.
In schimb, la adult, simptomatologia in cazul sinuzitelor acute este dominata de durere si de febra, obstructie nazala si secretie la nivelul nasului.
Cuprins:
“Elementul predominant si cel care il determina, in general, pe pacient sa se prezinte la medic este durerea. In functie de localizarea procesului inflamator, durerea poate sa fie localizata la nivelul fruntii cand vorbim de o sinuzita frontala, poate sa fie in unghiul intern al orbitei inspre nas cand vorbim de o sinuzita etmoidala sau la nivelul fosei canine, adica obraz cand vorbim despre o sinuzita maxilara. Pe langa durere avem febra, avem o secretie abundenta la nivelul nasului, acea rinoree, mucoasa sau mucopurulenta, o stare generala influenta si obstructia nazala, acea senzatie de nas infundat. In cea cronica, simptomatologia este mult mai redusa si este dominata de rinoree, de acea secretie nazala.”, spune dr. Gheorghe Iovanescu, medic ORL.
Orice obstructie nazala poate duce la sinuzita
“Orice fenomen de obstructie la nivelul nasului poate sa produca sinuzita. Daca pe un proces inflamator acut se mai gasesc si niste conditii favorizante la pacient, respectiv, o rinita alergica, o deviatie de sept, polipoza nazala, chiar tumori la nivelul foselor nazale, la copii putem intalni si corpi straini care sunt neglijati si sunt in nas, atunci toate acestea pot sa determine si sinuzite. Sa nu uitam de sinuzita maxilara odontogena, este acea sinuzita care apare la nivelul sinusului maxilar si este data de un proces inflamator la radacina dintelui care se dezvolta inspre sinusul maxilar si da o forma foarte agresiva de sinuzita pentru ca este produsa de germeni anaerobi.”, adauga spune dr. Gheorghe Iovanescuv, medic ORL.
Pentru a preveni sinuzita, este nevoie sa se actioneze asupra cauzelor care pot favoriza aceasta boala.
“Daca in privinta proceselor inflamatorii de la nivelul nasului este mai greu sa prevenim deoarece acestea apar intempestiv, putem sa actionam asupra cauzelor favorizante, respectiv rezolvarea deviatiilor de sept, rezolvarea unei rinite, la copii, rezolvarea vegetatiilor adenoide, eventual a polipozei nazale, extractia corpilor straini de la nivelul foselor nazale si bineinteles investigarea daca se deceleaza un proces tumoral care poate si el sa dea o sinuzita. La copii, este indicat ca, in momentul in care parintele observa obstructie nazala imediat sa intervina cu picaturi pentru desfundatul nasului, deoarece copilul reactioneaza altcumva si dezvolta acele etmoidite.”, spune dr. Gheorghe Iovanescu, medic ORL.
Sinuzita – tratament
Tratamentul sinuzitei difera in functie de tipul de sinuzita, acuta sau cronica. In prima faza se incepe cu un tratament medicamentos, si, in anumite cazuri se intervine chirurgical.
“Daca vorbim despre o sinuzita acuta, tratamentul este in prima instanta unul medicamentos, respectiv antibiotic, antiinflamator, descongestionante nazale. Dupa ce a trecut faza acuta se poate interveni in functie de localizarea procesului inflamator. Daca este vorba despre o sinuzita maxilara atunci se pot practica punctii evacuatorii si de curatare a sinusului maxilar, acea punctie sinusala. Daca este vorba despre o sinuzita cronica atunci se fac pana la zece punctii pentru drenajul sinusului maxilar. Sinusurile frontale, etmoidale si sfenoid nu se punctioneaza. Daca procesul inflamator acut a trecut intr-un proces inflamator cronic atunci tratam cauzele favorizante incercand sa asanam procesul inflamator prin acele punctii, iar daca nu dau rezultate atunci se intervine chirurgical, practicandu-se ori chirurgia clasica de abord a sinusurilor paranazale sau mai nou abordul endoscopic pentru chirurgia sinusurilor paranazale.”, spune dr. Gheorghe Iovanescu, medic ORL.
Sinuzita – complicatii
Sinuzita, mai ales in faza acuta, nediagnosticata la timp sau nebagata in seama poate sa dea complicatii foarte serioase, chiar letale, cum ar fi celulita palpebrala, abcesul orbital, fluxiunea palpebrala, anume extensia unui proces inflamator de obicei de la sinusul etmoidal catre orbita. Daca este vorba de sinusul sfenoidal acesta se gaseste localizat la baza craniului si poate sa dea tromboflebita de sinus cavernos, o complicatie foarte letala care poate sa duca la decesul pacientului. Daca este afectat nervul optic poate sa duca la orbirea pacientului. Insa, sinuzita este vindecabila, ori medicamentos, ori pe cale chirurgicala.
autor: Liana Gorun
GALERIE FOTO:
1 Comment
Pingback: Alergiile de toamna – cauze, simptome, tratament • VoxMedical | Viata si sanatate