O tehnica revolutionara, in chirurgia osteoarticulara, anume un sistem de navigatie GPS, a fost introdusa in premiera euroregionala la Clinica II Ortopedie – Traumatologie din cadrul Spitalului Judetean din Timisoara. Costul acestui sistem de navigatie se ridica la suma de 180.000 de euro, finantarea fiind de la Universitatea de Medicina si Farmacie si de la Ministerul Sanatatii.
Aparatul, acest sistem de navigatie, este dedicat interventiilor chirurgicale pe membrul inferior, pentru protezele de genunchi, de sold, tumori osoase.
“Interventia se complica in clipa in care folosesti sistemul de navigatie, prin faptul ca trebuie sa urmaresti anumiti parametri, trebuie sa inseri anumiti senzori la nivelul articulatiei care urmeaza a fi protezata, in plus timpul de interventie chirurgicala, se lungeste cu aproximativ o jumatate de ora. Dar merita foarte mult a fi folosit acest sistem deoarece rezultatele postoperatorii se apropie de perfectiune folosind un soft medical.
“Realinierea articulatiei si a lantului cinematic a membrului pelvin se fac cu ajutorul unui soft care iti determina cu exactitate locul si modul in care trebuie aplicata aceasta proteza.”
“Dupa fiecare interventie chirurgicala de arteoplastie a unei articulatii, pacientul isi reia activitatea, mersul chiar dupa cea de-a doua sau a treia zi, reintegrarea socio-profesionala dupa o luna doua. Problema este de viabilitatea protezei, conteaza foarte mult daca o pui corect, anatomic. Ea va dura mult mai mult in timp si pacientul va fi integrat socio-profesional o perioada mult mai lunga de timp.”, a spus conf.univ.dr. Jenel Marian Patrascu, sef Clinica II Ortopedie – Traumatologie.
Folosirea acestui sistem de navigatie scurteaza suferinta pacientilor
Specialistii ortopezi spun ca prin aceasta metoda, suferinta este mai mica pentru pacienti, ei putandu-si relua activitatea zilnica dupa maximum doua, trei zile.
“E maximum ce s-a obtinut pe plan mondial in domeniul endoprotezarii soldului, genunchiului si in chirurgia coloanei vertebrale. Precizia acestor transe realizeaza o montare foarte solida a protezelor, supravietuire mult mai mare cu 60 la suta dau unele studii din Anglia acestor proteze. Deci, suferinta mai mica pentru pacienti si costuri sociale mai mici.”
“Noi avem lista de asteptare la pacienti, ii vom evalua pe fiecare care se preteaza la acest tip de interventie si in functie de protezele pe care le primim pe programul national de endoprotezare le vom aplica la toata lumea.”
“Exista si contraindicatii, este vorba de pacienti care mai au si alte tipuri de implanturi si alea pot sa modifice softul.”, a spus prof.univ.dr. Dan V. Poenaru, coordonator al disciplinei de Ortopedie – Traumatologie II.
Toate interventiile chirurgicale de protezare se vor face prin acest sistem de navigatie
Incepand de acum, toate interventiile chirurgicale de protezare care vor fi realizate la Clinica II Ortopedie – Traumatologie se vor face prin acest sistem de navigatie. Deja primii cinci pacienti internati in cadrul Clinicii au fost supusi interventiilor chirurgicale cu noul sistem. Operatiile au fost efectuate si cu ajutorul prof. Marvin Mateo, din Dubai. Pacientii asigurati nu trebuie sa plateasca nimic, operatia fiind decontata prin programele nationale de sanatate.
autor:Liana Gorun
GALERIE FOTO: