O solutie privind reglementarea suplimentara a colaborarii dintre medici si companiile farmaceutice va fi prezentata autoritatilor de catre Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti – CMMB.
Reprezentantii CMMB spun ca decizia, adoptata miercuri de Biroul Executiv al Colegiului, a fost luata ca urmare a aparitiei unor pozitii publice care incrimineaza ”nejustificat” intreaga comunitate medicala.
“Pentru eliminarea oricarui potential risc al influentarii medicilor prin diferite actiuni de sponsorizare de catre companiile farmaceutice, dorim sa propunem diferentierea intre medicii care aduc progres in medicina din Romania prin lucrari stiintifice publicate si prezentate la congrese internationale, participarea la ‘paneluri’ sau membri in ‘advisory boards’, ‘steering committees’, prezenta in conducerea unor societati profesionale medicale internationale, cei cu participare activa la cursuri/mastere/doctorate in afara tarii, etc., fata de medicii care necesita doar programe de educatie medicala continua, conform Statutului Colegiului Medicilor din Romania (200 de puncte de educatie medicala la 5 ani)”, se arata intr-un comunicat al CMMB transmis joi Agerpres.
Colegiul Medicilor propune ca pentru prima categorie de medici sponsorizarile din partea companiilor farmaceutice sa fie posibile pentru participarea la astfel de intruniri stiintifice, nationale si internationale, pentru un numar de zile necesar desfasurarii activitatilor la care participa, printr-o conventie cu institutia angajatoare care sa prevada un numar maxim de 30 de zile lucratoare anual, pentru care continua sa isi primeasca drepturile salariale aferente functiei de baza.
Pentru a doua categorie de medici, Colegiul propune dreptul la doua sponsorizari anual pentru a participa la manifestari stiintifice in afara tarii, cu mentiunea ca nu pot fi sponsorizati de aceeasi companie intr-un an. In plus, propune ca acestia sa mai aiba dreptul de a fi sponsorizati pentru o manifestare stiintifica in tara, insa nu de catre companiile care au realizat sponsorizarile externe, acolo unde este cazul. Un medic care nu beneficiaza de sponsorizare externa poate beneficia de trei sponsorizari pentru manifestari stiintifice interne in anul respectiv, de asemenea realizate de catre companii diferite, precizeaza CMMB.
O alta propunere este ca rezidentii din ultimii doi ani sa aiba posibilitatea de a primi o sponsorizare pe an (pentru o manifestare stiintifica externa sau interna), cu acordul conducatorului de rezidentiat.
O relatie fireasca
“Relatia dintre medici si companiile farmaceutice este fireasca, intrucat medicamentele noi, mai eficiente, nu pot patrunde intr-un sistem de sanatate daca medicii nu le cunosc, daca profesionistii cei mai pregatiti nu sunt implicati in dezvoltarea lor, daca acestia nu comenteaza studiile clinice si daca autoritatile nu le evalueaza prin profesionistii cei mai pregatiti. Exista obligativitatea legala ca noile medicamente sa fie discutate si comentate in ceea ce priveste eficacitatea si siguranta in interiorul comunitatii medicale.
Aceasta actiune trebuie facuta de catre profesionistii cei mai pregatiti, tocmai pentru ca acestia au responsabilitatea de a fi obiectivi si de a evidentia nu numai aspectele de eficacitate, dar si limitarile noilor alternative terapeutice. (…) Toata activitatea care este implicata de primul punct nu poate fi desfasurata fara o recompensa rezonabila, conform dreptului de a fi recompensat pentru munca depusa conform duratei, calitatii si nivelului de complexitate al acesteia, drept prevazut de Constitutie si de Codul muncii. Aceasta recompensa rezonabila trebuie sa se incadreze in normele legale in vigoare, inclusiv prevederile Codului fiscal”, se mai arata in comunicat.