Spitalul de Copii Louis Ţurcanu din Timişoara are conturile blocate din cauza unei restanţe de peste 500 000 de lei la chiria pentru clădirea în care funcţionează secţia de Chirurgie.
Unitatea sanitară se confruntă cu probleme grave, generate de clădirile retrocedate în care-şi desfăşoară activitatea câteva dintre secţiile unităţii sanitare. Medicii se tem că, din cauza restanțelor, vor ajunge în situația în care standardele actuale vor fi imposibil de respectat.
“ Această sumă este, pentru Spitalul de Copii, ca dealtfel pentru orice astfel de institutie, extrem de mare. Cu acești bani puteam achiziționa medicamente pentru două luni de zile, sau hrana pe trei sau patru luni. Este o povară care ne va pune în imposibilitate de a mai respecta standardele actuale. Suntem singurul spital din Timișoara în care pacienții nu trebuie să plătească nimic din buzunarul propriu. Tratăm copiii de la A la Z pe banii spitalului. Copilul intră și iese din spital vindecat, fără ca familia să aibă cheltuieli sau să trebuiască să cumpere ceva”, a declarat managerul spitalului, Ovidiu Adam.
Proprietarul clădirii în care funcționează secția de Chirurgie, o persoană care locuieşte în Germania, a acordat unității sanitare o perioadă de graţie de 6 luni însă timpul s-a scurs şi a fost pusă oprire pe conturile din Trezorerie.
În aceste condiţii, din banii de la Casa de Asigurări, alocaţi de fapt pentru tratament, pot fi plătite doar salariile şi utilităţile.
“ Au trecut cele 6 luni de grație. Noi suntem, la ora actuală, cu conturile blocate și trebuie să plătim această sumă din banii pe care-i luăm de la Casa de Asigurări de Sănătate. Nu avem voie sa facem decât plățile salariilor și ale utilităților. Nu putem însă să plătim furnizorii, pentru că nu avem voie să facem niciun fel de altfel de plăți până când nu achităm acestă sumă. Sperăm să găsim înțelegere și la Primărie și la Direcția Sanitară, pentru că executarea silită este a tuturor celor trei, in solidar. Ca de obicei, banii se iau de la spital, pentru că este mai ușor. Și acum doi ani am mai fost executați cu 8 miliarde și ceva de lei vechi și tot așa – spitalul i-a plătit, din banii pe care îi facem de pe contractul cu Casa de Asigurări, din banii pe care, de fapt, ar trebui să-i folosim pentru tratamentul și pentru asigurarea condițiilor optime de tratament ale copiilor”, a mai spus Ovidiu Adam.
Anual, la Spitalul Louis Ţurcanu sunt trataţi în jur de 20 000 de copii. Mai multe secţii ale Spitalului de Copii din Timişoara funcţionează în clădiri retrocedate iar construcţia unui nou corp de clădire care să le găzduiască nu a început încă.
autor: Luiza Tirca
sursa: Televiziunea Medicala
1 Comment
Pingback: Conturile Spitalului de Copii Louis Ţurcanu din Timişoara au fost deblocate