Datele recente arata ca, in pofida progreselor medicale, in Europa ultimului deceniu, numarul de amputatii s-a dublat la pacientii peste 65 de ani. Impactul amputatiei asupra pacientilor este devastator, iar sansa supravietuirii lor scade dramatic.
In fata corpului medical sta o noua provocare: numai un abord interdisciplinar poate salva de la amputatie pacientii.
Acestei provocari ii vin in intimpinare colectivele Clinicii de Chirurgie Vasculara din cadrul SCJUT, condusa de prof. dr. Mihai Ionac si a Catedrei de Biochimie a UMF „Victor Babes”, sub conducerea prof. dr. Andrei Anghel, care organizeaza, intre 14 si 15.05.2010, prima conferinta nationala, cu participare internationala, dedicata abordului interdisciplinar al pacientilor cu leziuni tisulare cronice la nivelul piciorului.
Lucrarile conferintei se vor desfasura la UMF „Victor Babes”, maine, intre orele 9.00 – 17.00 si sambata, intre 9.00 – 13.00
Aceasta manifestare se adreseaza unei palete largi de specialitati: chirurgie generala, chirurgie vasculara, chirurgie plastica, ortopedie, cardiologie interventionala, diabet si boli de nutritie, medicina generala, recuperare etc. si isi propune sa stabileasca noi strategii de evaluare si tratament cu scop final reducerea numarului de amputatii la nivelul membrului inferior.
Printre participanti se numara medici reputati din cele mai importante centre medicale din tara precum si invitati din strainatate.
Ca manifestare satelita, in cadrul conferintei se va organiza, la Centrul de Microchirurgie „Pius Branzeu” un curs practic de ecografie doppler pentru medicii rezidenti si specialisti.
Sursa: Televiziunea Medicală