Primul centru de diagnostic precoce prin bronhoscopie a cancerului pulmonar, poate fi pus pe picioare de către medicii specialişti de la Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Capitală, dacă ar avea banii necesari pentru un echipament medical modern şi performant, care, bineînţeles, costa. Banii necesari depăşesc suma de un milion de euro şi de aceea medicii specialişti au lansat o campanie de informare şi strângere de fonduri.
“Bronhoscopia reprezintă regina investigaţiilor în a diagnostica precoce cancerul bronhopulmonar şi reprezintă modul pentru care noi promovăm această acţiune. Dorim, pe de o parte să popularizăm ce înseamnă cancerul pulmonar astfel încât pacienţii să ştie ce semne trebuie să-i ducă la medic din timp, dar şi să afle ce înseamnă această analiză, să ştie că există aparatura performanţă pentru a putea pune diagnosticul precoce. Sprijinul pe care vi-l cerem este şi de a ne ajuta să strângem fondurile necesare pentru a reîntregi zestrea echipamentelor de care Institutul dispune”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă prof. Dr. Emilia Crişan, directorul medical al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucureşti.
În acest centrul de diagnostic este nevoie de trei ecografe care pot fi folosite prin intermediul bronhoscopului, trei aparate cu autofluorescenta şi trei aparate de endomicroscopie.
Campania de conştientizare a riscurilor cancerului pulmonar, numită ”Control pentru Speranţă”, este derulată pe parcursul unui an de zile.
Specialiştii de bazează pe donaţii şi pe sprijinul financiar al unor persoane care îşi permit să contribuie şi, bineînţeles, pe ajutorul companiilor farmaceutice.
Depistarea precoce poate creşte spectaculos rata de supravieţuire a pacienţilor cu cancer bronhopulmonar. Asta pentru că procentul la cinci ani de la diagnosticare este de 17-18%. Mai mult, 75% dintre pacienţi ajung la medic în stadii avansate, când nu mai poate fi vorba de vindecare, ci doar de ameliorare a bolii.
“Cancerul pulmonar trebuie să sperie cel mai mult, pentru că el este cel mai frecvent din tot ceea ce înseamnă noţiunea de cancer. Cancerul pulmonar înseamnă stigmat. Vedeţi ca pacienţii cu cancer pulmonar trăiesc foarte puţin. Un astfel de cancer netratat deloc duce la decesul pacientului într-un an de zile”, susţine prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”.
La fiecare 16 minute un roman moare de cancer pulmonar, afecţiunea ucigând anual peste 33.000 de persoane. Şi asta pentru că are o evoluţie silenţioasă şi nespecifica. Trei sferturi din cazurile de cancer pulmonar se afla în stadii inoperabile la momentul depistării şi primesc numai tratament paliativ. Aceste statistici sunt dovada că, în momentul de faţă, este nevoie de depistare precoce.
“Acest tip de cancer este cel mai rău din patologia canceroasă. Are o incidenţă maximă la bărbaţi şi se afla pe locul doi la femei, după cancerul mamar. Pentru a putea diagnostica din vreme boala şi a creşte astfel şansa de supravieţuire a pacienţilor noştri trebuie să informăm şi să educăm populaţia cu privire la gravitatea bolii şi să le arătăm cum un simplu control de rutină poate să le schimbe viaţa”, explica prof. Dr. Florin Mihaltan, preşedintele Societăţii de Pneumologie din România.
” Control pentru Speranţă” urmăreşte înţelegerea avantajelor imense pe care le are diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar, în primul rând în cadrul populaţiei cu risc: fumători, pacienţi cu BPOC (bronşita obstructivă a fumătorului) sau persoane expuse profesional.
Donaţiile pentru a ajuta medicii să lanseze primul centru de diagnostic precoce, salvând astfel mii de vieţi, se pot face în următorul cont bancar: RO 51 RNCB 0073 0499 7076 0010.
De asemenea, mai există şi alte modalităţi la care s-au gândit organizatorii, în parteneriat cu Asociaţia Aer Pur România, disponibile pe site-ul campaniei: controlpentrusperanta.ro.
Sursa: Televiziunea Medicala