Expunerea la poluarea atmosferica are un impact negativ asupra capacitatii si functionarii creierului uman, potrivit unei echipe de cercetatori de la Universitatea din Queensland (UQ), Australia, si de la Universitatea Carnegie Mellon, Statele Unite.
La studiu au luat parte 100.000 de persoane care au folosit aplicatia pentru telefoane mobile Luminosity, destinata stimularii creierului. Informatiile obtinute au fosti asociate mai apoi cu cele referitoare la calitatea aerului din zona participantilor. Astfel, a fost masurata capacitatea de gandire a adultilor expusi la diferite niveluri de poluare a aerului cu particule fine, de numite PM2,5.
“Am constatat ca expunerea la niveluri usor ridicate de PM2,5 a determinat un jucator sa scada cu aproape sase puncte pe o scara de 100 de puncte”, a declarat cercetatoarea principala Andrea La Nauze din cadrul UQ.
Este pentru prima data cand a fost examinat impactul imediat al acestor particule asupra functiei cognitive.
Potrivit cercetatoarei, au fost studiate “sapte functii cognitive, respectiv memoria, abilitatea verbala, atentia, flexibilitatea, capacitatea de a efectua calcule matematice, viteza si rezolvarea problemelor”.
Tinerii, cei mai afectati
Conform studiului, tinerii au resimtit cel mai mult efectul poluarii. La persoanele cu varsta de peste 50 de ani, efectul asupra abilitatilor cognitive a fost mai redus.
Studiul a demonstrat, de asemenea, ca si nivelurile de PM2,5 de peste 25 de micrograme pe metru cub au cauzat o reducere a performantei cognitive.
Fumul de la incendiile de vegetatie provocate de schimbarile climatice produc astfel de particule, iar nivelurile pot ajunge chiar si la 150 de micrograme pe metru cub in orasele australiene.
Respectarea normelor de mediu, absolut necesara
Coordonatoarea studiului sustine ca lucrurile s-ar putea schimba daca liderii statelor lumii ar face mai mult in acest sens.
“Totul tine de politicile guvernamentale – reducerea emisiilor autovehiculelor, combaterea surselor de poluare a aerului, cum ar fi incendiile de vegetatie, si revizuirea standardelor de calitate a aerului”.
Peste 307.000 de decese premature au fost inregistrate in 2019 din cauza popuarii cu aprticule fine, potrivit unui raport publicat de Agentia Europeana de Mediu. Mai mult de jumatate dintre vietile pierdute ar fi putut fi salvate daca stalele membre UE ar respecta noile obiective privind calitatea aerului stabilite recent de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Anual, 7 milioane de oameni mor anual prematur din cauza poluarii aerului, bilant ce determinat OMS sa stabileasca la sfarsitul lunii septembrie limite mai restrictive pentru principalii poluanti ai aerului, pentru prima data din 2005.
1 Comment
Pingback: Studiu | Functiile cognitive, afectate de expunerea la poluare • VoxMedical | Viata si sanatate