Cercetatorii danezi de la Statens Serum Institut (SSI) au descoperit in urma unui nou studiu, ca persoanele infectate cu BA.1 pot contracta si BA.2, insa astfel de cazuri sunt rare.
„Avem dovezi ca reinfectarile cu subvarianta Omicron BA.2 sunt rare, dar se pot produce relativ la scurt timp dupa infectarea cu BA.1”, au declarat autorii studiului.
Potrivit cercetatorilor, majoritatea celor reinfectati sunt persoane tinere, nevaccinate, care au dezvoltat forme usoare de COVID-19. In niciunul dintre cazuri nu a fost nevoie de spitalizare si nu a fost inregistrat niciun deces.
In cadrul cercetarii, realizare intre 21 noiembrie 2021 si 11 februarie 2022, au fost descoperite ca fiind reinfectate 1.739 de persoane, testate intr-un interval cuprins intre 20 si 60 de zile.
In aceasta perioada, in Danemarca au fost raportate peste 1,8 milioane de cazuri de COVID-19.
In baza datelor obtinute de la un grup mai mic, autorii cercetarii au descoperit 47 de cazuri de reinfectare cu BA.2 la scurt timp dupa infectarea cu BA.1.
Potrivit oamenilor de stiinta, incarcatura virala dupa cea de-a doua infectare a fost mai mica, ceea ce indica un anumit nivel de imunitate dezvoltat dupa prima infectare.
Cele doua subvariante ale Omicron, BA.1 si BA.2, se diferentiaza intre ele prin 40 de mutatii genetice. In timp ce BA.2 reprezinta deja 88% din totalul cazurilor de coronavirus din Danemarca, numarul infectarilor cu aceasta subvarianta a inceput sa creasca recent si in Marea Britanie, Africa de Sud si Norvegia.
1 Comment
Pingback: Studiu | Infectarile succesive cu doua subvariante diferite ale Omicron sunt foarte rare • VoxMedical | Viata si sanatate