Ca imbatranim stim si observam cu totii. Ce poate nu stim este ca organele noastre au propiul lor ritm de imbatranire. Cel putin asta arata o cercetare a unei echipe internationale de oameni de stiinta.
Potrivit studiului publicat miercuri in jurnalul Cell Reports, in corpul uman exista mai multe “ceasuri”. Echipa, condusa de cercetatori din China, a masurat diferitele varste biologice ale organelor umane.
Studiul a aratat ca sistemul intestinal, de exemplu, este mai tanar in prezenta unei microflore mai diversificate. Acest lucru nu este, insa, benefic si pentru rinichi. Potrivit oamenilor de stiinta, o diversitate mai mare de specii din microflora intenstinala determina rinichii sa lucreze mai mult si duc, implicit, la o imbatranire a acestora.
Studiu bazat pe analize complexe
La cercetare au luat parte 4.066 de voluntari (52% femei si 48% barbati), cu varste cuprinse intre 20 si 45 de ani, din Shenzhen, China. Cercetatorii le-au recoltat acestora diverse probe pentru analize si le-a fost evaluata conditia fizica.
“Am utilizat indicatori biologici ce pot fi identificati din probe de sange si fecale, plus unele masuratori realizate in urma unei examinari corporale de rutina”, a precizat Xu Xun, coautor al studiului, de la Institutul de Genomica din Beijing si proiectul GeneBank din Shenzhen.
Metabolismul, imunitatea si alte aproximativ 400 de caracteristici au fost analizate pe durata cercetarii. Acestea au fost impartite in noua categorii: inima, rinichi, ficat, sex, ten, nutritie, imunitate, conditie fizica si microflora intestinala.
Oamenii de stiinta au stabilit apoi un indice al ratei de imbatranire pentru a corela diferite sisteme ale corpului inainte de a imparti voluntarii in doua categorii, cei cu un ritm mai rapid de imbatranire si cei cu un ritm mai lent, comparativ cu varsta lor cronologica.
Masa corporala, factor de influenta
Studiul a aratat ca in cazul persoanelor supraponderale rata de imbatranire este mai rapida, asociata metabolismului lor, in timp ce in cazul altor subiecti s-a constatat o rata de imbatranire mai rapida la nivelul ficatului.
Cercetatorii vor continua sa monitorizeze subiectii studiului pentru a valida concluziile. De asemenea, tehnologia de analiza la nivel celular va fi folosita pentru a evalua mai detaliat procesul de imbatranire.
Variatia de la celula la celula in cazul unui individ varstnic ar putea dezvalui informatii importante cu privire la diferentele in cadrul tipurilor de celule si a tesuturilor, oferind astfel informatii cu privire la mecanismele de imbatranire, declarat Claudio Franceschi de la Universitatea Lobachevsky din Rusia, coautor al studiului.
2 Comments
Pingback: Studiu | Organele noastre au propriul lor ritm de imbatranire • VoxMedical | Viata si sanatate
Mi-a placut articolul, foarte interesant!