Un studiu realizat in Africa de Sud, pe 69.000 de persoane, a aratat ca doza de rapel a vaccinului produs de Johnson&Johnson are o eficacitate de 84% importiva cazurilor care necesita internare in valul generat de varianta Omicron a coronavirusului.
Studiul nu a fost inca nerevizuit de autoritatile de reglementare.
Cercetarea a avut loc in perioada 15 noiembrie – 20 decembrie pe aproximativ 69 de mii de angajati din domeniul sanitar din Africa de Sud infectati cu coronavirus. Potrivit rezultatelor studiului, la doua saptamani de la administrarea dozei suplimentare a vaccinului Johnson & Johnson, eficienta impotriva formelor de COVID-19 care necesita spitalizare creste la 84% dupa 14 zile, de la 63% in primele zile de la administrare.
Aceiasi cercetatori sustin ca schema initiala de vaccinare ofera o protectie mai redusa impotriva infectarii cu Omicron. Chiar si asa, numeroase studii arata ca doza booster sporeste mult protectia impotriva formelor grave ale coronavirusului provocate de tulpina Omicron.
“Acest lucru ne asigura din nou vaccinurile anti-Covid continua sa fie eficiente pentru scopul pentru care au fost create, de a proteja populatia impotriva formelor severe ale bolii si, respectiv, a decesului”, a declarat Linda-Gail Bekker, co-autor al studiului.
Studiul cercetatorilor sud-africani este o confirmare a faptului ca omenirea nu a pierdut impactul asupra pandemiei, chiar si in fata unei variante cu atat de multe mutatii.
1 Comment
Pingback: Studiu | Rapelul de la Johnson&Johnson are o eficacitate de 84% impotriva spitalizarilor, in valul Omicron • VoxMedical | Viata si sanatate