Topul longevităţii: care sunt judeţele cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ieşenii sunt cei mai longevivi locuitori din regiunea de Dezvoltare Nord-Est şi printre cei mai longevivi din România.
Ieşenii sunt cei mai longevivi locuitori din regiunea de Dezvoltare Nord-Est şi printre cei mai longevivi din România.
Cu o durată medie de viaţă de 75 de ani, populaţia din judeţul Iaşi a fost pe locul al şaptelea din România după speranţa de viaţă, în 2022, ultimul an din care sunt date centralizate.
Topul longevităţii: care sunt judeţele cu cea mai mare speranţă de viaţă
Cel mai mult trăiesc, în medie, vâlcenii (79,5 ani), cu peste trei ani mai mult decât bucureştenii, care sunt următorii cei mai longevivi români (76,4 ani).
Topul longevităţii este completat de judeţe plasate frecvent în statisticile economice pe poziţii fruntaşe (Cluj – 76 ani, Braşov – 75,6 ani, Timiş – 75,3 ani şi Sibiu – 75,2 ani).
În 2020, în anul de început a pandemiei de Covid-19, speranţa de viaţă la Iaşi crescuse faţă de anul anterior, de la 76.08 ani în 2019, la 76.47 în 2020.
Apoi, durata medie de viaţă a ieşenilor a început să scadă – trend similar cu cel înregistrat la nivelul întregii ţări, de altfel. Aşa se face că, în decurs de trei ani, ieşenii “au pierdut” peste un an din speranţa de viaţă.
În topul longevităţii, după ultimele date publicate de INS (din 2022), Iaşul se plasează pe locul al şaptelea, cu o durată medie de viaţă a populaţiei de 75,04 ani.
Iar următoarele judeţe în care populaţia are cea mai mare speranţă de viaţă sunt Alba, Suceava (74,78 ani) şi Vrancea (74,71 ani).
O speranţă mai mare de viaţă decât media naţională o au şi vasluienii (74,31 ani). În schimb, locuitorii din Neamţ aveau în 2022 o durată de viaţă cu 0,5 ani mai mică decât restul românilor, cei din Bacău cu 0,8 ani, iar botoşănenii aveau cea mai mică speranţă de viaţă dintre locuitorii din zona Moldovei, plasându-se pe locul 33 din 42 de judeţe, cu 1,1 ani mai puţin decât restul românilor.
Prin “durata medie a vieţii”, cercetătorii se referă la “numărul mediu de ani pe care îi are de trăit un nou născut, dacă ar trăi tot restul vieţii în condiţiile mortalităţii pe vârste din perioada de referinţă”.
Sursa: https://newsweek.ro/