Mai cunoscuta si promovata pentru efectele sale in estetica, toxina botulinica se dovedeste eficace si in tratarea unor probleme oculare.
“Toxina botulinica este o neurotoxina care blocheaza impulsurile nervoase de la creier spre muschi. Noi o folosim cu succes, avem aplicatii terapeutice si estetice, binenteles”, spune dr. Claudia Petrea, medic specialist oftalmolog, certificat in estetica.
“Ca si aplicatii terapeutice o folosim cu succes in blefarospasm, in clipitul acela excesiv, in spasm de nerv facial, in torticolis cronic, cand pacientul sta deja cu capul aplecat. In hipersudoratia excesiva, la axila si in palma, avem foarte multe paciente mai ales, dar si pacienti.”, mai spune dr. Claudia Petrea.
Tratamentul cu toxina botulinica nu dureaza mult
Pentru orice fel de tratament cu toxina botulinica, tratamentul nu dureaza mult. Dureaza cateva minute. Prepararea substantei dureaza putin mai mult. Sedintele trebuie repetate dupa 3 si 6 luni, dar si mai mult.
“Avem pacienti care vin dupa 8 luni, chiar si un an si sunt multumiti cu efectul”.
“O mai folosim cu succes in terapia estetica, la femei dar si la barbati, pentru muschii fetei, binenteles, pentru frunte, pentru glabela, pentru laba gastii, pentru barbie, pentru liniile de fumatori, smoker lines, pentru rasul gingival, cand persoana rade foarte tare si se vad gingiile, pentru muschii maseteri, pentru gat.”, , spune dr. Claudia Petrea.
Pacientii trebuie sa aiba o varsta peste 16 ani in cazurile terapeutice si sub 65 de ani, in cazul esteticului.
Sunt persoane care nu raspund la toxina bolulimica
”In primul rand, exista persoane care nu raspund la toxina botulinica. Este un procent foarte mic, dar asta este altceva. Sigur exista contraindicatii. Persoanele cu boli neurologice sau persoanele cu boli musculare ca si miastenia gravis, femeile insarcinate, femeile care alapteaza. Sigur sunt cateva contraindicatii, dar nu foarte multe”, explica dr. Claudia Petrea.
Exista cateva complicatii legate de toxina botulinica
“Cea mai frecventa este doza de pleoapa superioara, ochiul cazut dupa. Dar un medic specialist bine experimentat stie cum sa injecteze substanta ca sa nu migreze sau sa nu atinga acel muschi care ridica pleoapa. Exista, ca si complicatii, echimozele la locul injectarii, care trec si acelea. Mai exista si alergii, daca pacientul nu se stie cu alergie, de aceea trebuie facuta o foarte buna anamneza a pacientului si cam atat”, adauga dr. Claudia Petrea.
Conform acesteia, in blefarospasm se injecteaza doze mici de toxina botulinica in muschii afectati, in muschii care produc spasm. De obicei sunt muschii din jurul ochiului si se injecteaza doze mici, in fiecare muschi la distanta foarte mica. La care efectul intr-o zi, doua incepe sa se vada, maxim in sapte zile. Si pacientul e foarte multumit ca poate sa isi reia activitatile normale, cu care este obisnuit. In migrene cronice, pacientii sunt mai mult femei intre 20 si 40 de ani.
O migrena cronica s-ar traduce printr-o durere de cap de minim 15 zile pe luna, patru ore pe zi. Aici se injecteaza pe toata fruntea, pe toata portiunea fruntii si este o doza mai mare decat in cazul esteticului. In hipersudoratia axilei exista mai mult barbati ca pacienti, pentru ca ei transpira mai mult si ei sunt cei mai buni candidati. Pentru hipersudoratia palmara se adreseaza mai mult femei, spun medicii.
autor: DELIA SESCU BARBU
GALERIE FOTO:
1 Comment
Pingback: Expozitie de pictura dedicata persoanelor cu distonie – “Captiv in corpul meu” • VoxMedical | Viata si sanatate