Medicii de la Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare “CC Iliescu” din Bucuresti au realizat, joi, trei interventii in premiera in sistemul public de sanatate din Romania, respectiv trei implantari de proteza de valva aortica pe cale mini-invaziva.
Trei interventii de implantare transcateter de proteza pentru valva aortica
O echipa de medici coordonata de catre prof. dr. Vlad Iliescu, prof. dr. Serban Bubenek si dr. Dan Deleanu, din care au mai facut parte medicii Ovidiu Chioncel, Ovidiu Stiru, Costin Scarlat, Marin Postu si dr. Adham Hendy, a efectuat cu success trei interventii de implantare transcateter de proteza pentru valva aortica (TAVI) prin abord femural, adica prin arterele coapsei, arata un comunicat remis agentiei MEDIAFAX de conducerea unitatii medicale.
Cei trei pacienti sufereau de stenoza aortica severa si asociau de asemenea multiple alte comorbiditati grave, precum insuficienta cardiaca congestiva avansata, insuficienta respiratorie cronica, insuficienta renala, diabet.
Procedura de implantare transcateter de proteza pentru valva aortica TAVI se adreseaza pacientilor cu stenoza aortica severa, care nu pot fi operati pe cord deschis prin proceduri clasice de chirurgie cardiaca, atat din cauza suferintei cardiace avansate, cat si din cauza bolilor asociate, care impreuna cresc riscul operator la valori inacceptabile.
“Sub anestezie generala, proteza valvulara aortica a fost introdusa printr-o mini-incizie (de aproximativ 5 cm.) la nivelul vaselor coapsei si ulterior avansata sub control angiografic si echocardiografic transesofagian pana in vecinatatea inimii, unde dupa dilatarea cu balon a valvei aortice native s-a implantat o valva biologica auto-expandabila. Interventiile au durat aproximativ cate doua ore fiecare, iar evolutia ulterioara a celor trei pacienti a fost exccelenta, acestia urmand a fi externati peste trei zile si nu peste sapte – 10 zile cum se procedeaza dupa o operatie clasica. Cele trei proceduri TAVI efectuate la IUBCV “CC Iliescu” Bucuresti reprezinta premeiere medicale absolute pentru sistemul public de sanatate din Romania”, a precizat sursa citata.
Interventiile au fost realizate cu sprijinul conducerii Ministerului Sanatatii, precum si al programelor de sanatate promovate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare “CC Iliescu” Bucuresti figureaza pe locul intai sau doi ca indici de performanta medicala intre toate cele peste 400 de spitale din Romania si este si centru de excelenta al cardiologiei si chirurgiei cardiovasculare din Romania. In institut, sunt efectuate anual peste 45% din totalul operatiilor pe inima din Romania, peste 60% din totalul operatiilor de urgenta pe inima, peste 70% din operatiile de chirurgie vasculara majora din tara si 25 – 30% din cazurile de infarct miocardic acut din Bucuresti.