Tulburarea afectiva bipolara, cunoscuta in trecut si ca psihoza maniaco-depresiva sau psihoza periodica reprezinta o tulburare mintala ce consta in modificarea anormala si de lunga durata a dispozitiei afective, energiei si abilitatii de functionare a unei persoane.
Lichidari de primavara – pana la 35% reducere la electrocasnice
Astfel, apare succesiunea episoadelor depresive cu episoadele maniacale. Spre deosebire de variatiile de zi de zi ale starii afective ale unei persoane normale de-a lungul vietii, simptomele acestei boli sunt mult mai severe. O forma mai usoara se numeste ciclotimie.
Cuprins:
Tulburarea bipolara – simptome
Boala maniaco-depresiva se caracterizeaza printr-o alternanta de stari depresive si de exaltare. Aceste ”urcusuri” si ”coborasuri” sunt perfect identificabile; intre fiecare dintre ele, bolnavul isi regaseste comportamentul normal.
Numita in trecut psihoza maniaco-depresiva, aceasta boala debuteaza cel mai adesea intre 25 si 45 de ani (ea poate, mai rar, sa inceapa inaintea varstei de 20 de ani sau dupa varsta de 50 de ani). Ia o forma zisa ”unipolara”, atunci cand persoana este doar depresiva, sau o forma ”bipolara”, atunci cand aceasta este alternativ maniaca si depresiva. Aceasta diferentiere este totusi contestata de anumiti psihiatri.
Depresia maniacala este frecventa, afectand 5% din populatie in forma sa unipolara (femeile sunt cele mai vizate) si 1% in forma bipolara (in acest caz barbatii sunt la fel de predispusi ca si femeile).
Tulburarea bipolara se caracterizeaza prin repetarea acceselor de depresie (care iau o forma ”clasica”) sau de exaltare patologica (accese maniace). In limbajul curent, cuvantul ”maniac” este utilizat pentru a desemna o persoana ordonata, scrupuloasa si dependenta de obisnuinte marunte, putin ridicole.
In psihiatrie, dispozitia unei persoane maniace se degradeaza in sensul unei exaltari bolnave. Complet in largul sau in societate, maniacul devine familiar cu toata lumea si nu mai respecta regulile obisnuite ale bunei purtari. Poate face numeroase cumparaturi, adesea inutile si negandite, pana in punctul de a ajunge la dificultati financiare.
Maniacul este hiperactiv si nu poate sta prea mult intr-un loc, nu suporta sa nu aiba nimic de facut si isi fixeaza mai multe proiecte, fara a putea sa le duca la bun sfarsit.
Un anumit numar de semne fizice sunt, de asemenea, prezente: diminuarea duratei somnului, pierderea apetitului, antrenand o pierdere in greutate, oboseala, care apar mai tarziu.
Ca si in cazul depresiei, un acces maniacal netratat poate evolua spontan catre vindecare la capatul mai multor luni. Dar consecintele profesionale, familiale si sociale ale acestui tip de criza sunt unele care impun un tratament rapid.
Tulburarea bipolara – cauze
Ca multe boli care tin de domeniul psihiatriei, originea bolilor maniace-depresive nu este cunoscuta cu certitudine. Studii din ce in ce mai numeroase inainteaza ipoteza unei origini genetice: mai multe gene pot provoca intr-adevar o prosta functionare a neurotransmitatorilor din creier, care regleaza dispozitia. Aceste disfunctionalitati se pot manifesta in favoarea evenimentelor dificile.
Tulburarea bipolara – tratament
Este important ca tulburarea bipolara sa fie tratata cat mai curand si sub supraveghere medicala. Majoritatea celor care sufera de tulburare bipolara pot realiza o stabilizare a schimbarilor de dispozitie si a simptomelor asociate cu acestea, urmand un tratament adecvat.
Tulburarea bipolara este o afectiune recurenta in care este necesara terapia pe termen lung. Pentru a controla boala pe termen lung o combinatie intre medicatie si un tratament psihosocial reprezinta cea mai buna schema de tratament.
Medicatia
Medicamentele cunoscute sub denumirea de “stabilizatori de dispozitie” sunt de obicei prescrise pentru a stabiliza schimbarile de dispozitie ale pacientilor cu tulburari bipolare.
Administrarea lor se face pe perioade indelungate (ani de zile). Tratamentul medicamentos poate fi asociat pe termen scurt si cu alte tipuri de terapii, pentru a trata episoadele de depresie sau manie, care apar in ciuda tratamentului contra schimbarilor de dispozitie.
Antipsihoticele
Medicatie antipsihotica atipica este folosita, de asemenea, in tratamentul tulburarilor bipolare. Aceste produse au o valuare aparte in tratamentul episoadelor maniace si ajuta la diminuarea simptomelor psihotice.
Litiul
Litiul este folosit de foarte multa vreme ca tratament de prima alegere pentru controlul maniei si pentru a preveni atat episoadele maniace cat si cele depresive.
Anticonvulsivantele
Anticonvulsivantele au rol de asemenea si ca stabilizatoare de dispozitie, in mod particular la pacientii care nu raspund bine la tratament. Cateodata acestea sunt administrate in combinatie cu litiul sau ca alternativa a acestuia.
Benzodiazepinele
Benzodiazepinele cu putere mare faciliteaza un somn linistit pacientilor care sufera de insomnii. Totusi, deoarece aceste medicamente pot creea dependenta trebuie administrate doar cu acordul medicului specialist si pe o perioada cat mai scurta de timp.