Ministerul Sanatatii nu a asigurat stocul de vaccinuri obligatorii pentru bebelusi.
“Asteptam ca vaccinul sa ajunga in cabinetul nostru. S-a dat peste cap toata schema de imunizare”, spune o asistenta medicala de pediatrie.
„Sunam tot timpul la Directia Sanitara sa aflam cand se distribuie vaccinul, acum ne-a zis ca pe 17 octombrie intra o parte din doze. Sunt iar probleme cu aprovizionarea, nu este nomal, nici de copii nu suntem in stare sa avem grija in tara asta.“
Vaccinul hexavalent lipseste in cabinete din toata tara, inca din mai
Situatia nu este una izolata, vaccinul hexavalent lipseste in cabinete din toata tara, inca din mai fiind subliniata de altfel lipsa acestui vaccin din stocul Directiei pentru Sanatate Publica Alba, Arges, Cluj, Timis, Suceava, Olt sau Dolj.
„Mamici, aveti vreo noutate referitoare la vaccinul Hexacima, daca se gaseste si unde? Medicul de familie nu l-a primit nici pana acum“, este intrebarea unei mamici pe un grup destinat parintilor cu bebelusi, care vrea sa afle de unde poate sa faca rost de acest vaccin pentru imunizarea bebelusului de 11 luni.
Vaccinul hexavalent ofera protectie impotriva a sase boli periculoase
Vaccinul hexavalent ofera protectie impotriva a sase boli periculoase, respectiv difterie, tetanos, tuse convulsiva (pertussis), infectii cu Haemophilus influenzae tip B, hepatita B si poliomielita, si se face in trei doze (doua, patru si 11 luni) la bebelusi.
Ministerul Sanatatii a reziliat la final de august contractul cu distribuitorul Polisano pentru vaccinul hexavalent si anunta demararea in regim de urgenta a procedurilor pentru achizitia vaccinului.
Ministerul a atribuit contractul de 42 mil. lei catre compania Unifarm, aflata in subordinea ministerului, pentru achizitia a 225.000 de doze de vaccin hexavalent (cele destinate pietei UE de aceasta data), furnizorul fiind producatorul Sanofi Pasteur, potrivit oficialilor ministerului.
Anterior, Ministrul a platit 8,1 milioane de lei (1,85 milioane euro) catre Polisano pentru 107.000 doze de vaccin pentru bebelusi, Hexaxim (produs pentru tari non-UE), cu ambalaj original si prospect in limba rusa, destinat initial pietei din Kazahstan.
„Am primit acum primul lot de 100.000 de doze de vaccin hexavalent, pe care il trimitem la Directiile de Sanatate, iar intr-o saptamana vor ajunge si in cabinetele medicilor pediatri. A fost o sincopa in aprovizionare dat fiind semnarea unui nou contract“, a spus Valentin Popescu, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii.
Al doilea lot cu aproape 150.000 de doze va ajunge peste o luna in Romania, potrivit lui. Altfel spus, vor mai trece cateva luni pana cand bebelusii vor fi imunizati, respectarea graficelor de imunizare fiind importanta pentru evitarea aparitiei unor epidemii. De altfel, chiar Ministerul Sanatatii afirma ca scaderea ratei de vaccinare creste riscul unor epidemii, bebelusii neimunizati fiind in pericol. Recent, chiar prezenta numarul copiilor bolnavi de rujeola, afirmand ca in Romania este „epidemie de rujeola“ dupa ce trei bebelusi neimunizati au murit.
Tot problemele in asigurarea aprovizionarii au adus pe piata romaneasca la inceput de an un vaccin hexavalent destinat pietei din Kazahstan (Hexaxim), autorizat de Agentia de Medicamente si introdus in schema obligatorie de vaccinare a bebelusilor.
Multi parinti au refuzat imunizarea cu aceste doze (omolog al vaccinului Hexacim destinat UE) pe fondul neincrederii in acest produs.
„Dozele de Hexaxim au dat mai multe reactii postvaccinale bebelusilor, sper ca acum au cumparat vaccinul destinat pietei UE“, a mai declarat asistenta pediatrica.
1 Comment
Va bateți joc de copii neasigurand vaccinurile și apoi dați vina pe părinți ca refuza vaccinarile și din cauza lor le mor copiii… Nici în momentul de fata nu sunt vaccinurile în cabinete medicale sau farmacii.