Un studiu publicat in revista Nature a aratat ca vitamina D ar putea fi utilizata in tratarea pacientilor care dezvolta forme grave ale COVID-19. Descoperirea avut loc in timp ce oamenii de stiinta incercau sa afle cum functioneaza dexametazona, un medicament folosit pentru tratarea COVID-19, dar care nu are efecte benefice in cazul altor infectii.
Cercetatorii au descoperit ca raspunsul imunitar exagerat, denumit furtuna de citokine, care produce majoritatea formelor grave si a deceselor cauzate infectia cu coronavirus este influentat de un receptor sensibil la vitamina D. Specialistii au observat ca dexametazona este cresterea si mai mult a sensibilitatii acestui receptor.
S-a constatat mai apoi ca, in urma administrarii vitaminei D, numarul de celule de tip T, care sunt parte a raspunsului si supraraspunsului imunitar, a scazut. De asemenea, s-a produs si o proteina cu efect anti-inflamator pe care pacientii cu forme grave de COVID-19 nu o au.
Proteina ce s-a dezvoltata dupa administrarea vitamienei D ar putea fi folosita ca factor de protectie a organismului in fata formelor severe de boala, dar si a sechelelor pe termen lung.
Mai multa cercetare
Cercetatorii sustin, insa, ca este nevoie de studii si teste elaborate, in care pacientilor sa li se administreze doze mai mari de vitamina D pacientilor cu forme severe de boala, astfel incat sa fie observata eventuala utilitate a acestui tratament. Asta, in conditiile in care dozele mici administrate unor pacienti nu au aratat rezultate spectaculoase.
Insa, vitamina D este asimilata de corp intr-o forma biologic inactiva si ar trebui activata de o serie de procese ce au loc in interiorul rinichilor si a ficatului. O metoda ce nu ar putea fi folosita in cazul persoanelor care au aceste organe afectate.
1 Comment
Pingback: Vitamina D ar putea fi folosita in tratarea cazurilor grave de COVID-19 • VoxMedical | Viata si sanatate