Motiv de îngrijorare pentru românii care îşi petrec vacanţa în Grecia după ce săptămâna trecută a fost înregistrat primul caz de febră West Nile din acest an. Medicii spun că se aşteaptă ca în perioada următoare să apară primele îmbolnăviri cu West Nile şi în ţara noastră.
Date oficiale arată că 350.000 de români se află sau urmează să plece în vacanţă în Grecia, în zona cu West Nile. Numărul este însă şi mai mare dacă dacă îi adunăm şi pe cei care merg pe cont propriu. Medicii le recomandă să evite zonele unde roiesc insectele şi să folosească loţiuni de protecţie. Totodată, este bine ca oamenii să poarte îmbrăcăminte care să acopere mâinile şi picioarele.
Virusul West Nile se transmite prin înțepătura de ţânţar şi afectează sistemul nervos central. În peste 90% din cazuri, boala se manifestă fără simptome sau cu simptome asemănătoare unei gripe, iar infecţia poate duce la apariţia unor boli grave, chiar fatale. Infecția cu West Nile este periculoasă mai ales în cazul bătrânilor, diabeticilor sau bolnavilor cronici.
“La sfârşitul lunii iulie – începutul lunii august, ţânţarii se înmulţesc, iar lumea este expusă prin îmbrăcăminte mai sumară datorită căldurii. Majoritatea cazurilor sunt infecţii uşoare, care se manifestă ca cele respiratorii acute şi de multe ori sunt încadrate ca atare fără să li se caute etiologia determinată de acest virus. Într-o proporţie mai mică, aproximativ 2%, virusul West Nile dă infecţii neuroinvazive care se manifestă ca meningite acute virale, encefalite sau menigoencefalite”, a declarat, pentru un post naţional de televiziune, medicul primar epidemiolog Anca Sârbu.
Autorităţile nu exclud ca virusul West Nile să fie adus şi în ţara noastră, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, când s-au înregistrat 12 îmbolnăviri grave şi un deces.
În ţara noastră, cea mai mare epidemie de infectare cu West Nile s-a produs în 1996. În total, s-au înregistrat 393 de cazuri.
Autor: Luisa Tirca
Sursa: Televiziunea Medicală