Societatea Romană de Pneumologie, cu sprijinul Oxigen Plus, primul proiect privat din România de asistentă la domiciliu a bolnavului respirator, marchează pe data de 16 martie Ziua Internaţională a Somnului 2012 în România.
13 laboratoare de somnologie, din oraşe ca Bucureşti, Cluj, Timişoara, Târgu Mureş, Sibiu, Constantă, Hunedoara şi Câmpulung-Muscel, se alătura iniţiativei Societăţii Romane de Pneumologie, organizând manifestaţii speciale sub sloganul “Ziua Porţilor Deschise”.
Şi în 2012, mesajele promovate cu ocazia Zilei Internaţionale a Somnului îşi propun să crească gradul de conştientizare al populaţiei asupra tulburărilor de somn, o epidemie globală care afectează aproape jumătate din populaţia globului, încă ignorată în România, atât de bolnavi, cât şi de instituţiile medicale acreditate.
“Deşi numărul romanilor care suferă de tulburări ale somnului este în continuare îngrijorător, în 2011 am observat o mai mare atenţie acordată acestui tip de afecţiune. Ponderea persoanelor diagnosticate s-a dublat în 2011 faţă de 2010, ajungând la circa 3000 de pacienţi pentru care s-au putut lua măsuri de tratament. Acest lucru nu poate decât să ne bucure şi să ne convingă că toate eforturile depuse de Societatea Română de Pneumologie până în prezent merita continuate şi aprofundate. Este foarte important ca toţi cei care se confrunta cu tulburări ale somnului să conştientizeze că acestea pot fi prevenite sau tratate. În acelaşi timp, este vital ca factorii de decizie din sistemul de sănătate românesc să recunoască somnologia ca specialitate şi să înceapă să investească atenţie şi resurse în dezvoltarea acestei arii atât de importante a sănătăţii”, a declarat prof doctor Florin Mihaltan, Societatea Română de Pneumologie.
În 2011, graţie eforturilor specialiştilor în somnologie şi a Societăţii Romane de Pneumologie, numărul laboratoarelor de somnologie din România a crescut la 54, faţă de 48 în 2010. Primul Laborator de somnologie din România a fost lansat în anul 1997, la iniţiativa domnului profesor doctor Florin Mihaltan. Tot în 2011 a fost demarat programul e-learning, cel mai amplu proiect online de educare şi conştientizare asupra afecţiunilor somnului, compus din 40 ore de studiu online, precedat de două zile de întâlniri practice cu specialiştii în somnologie.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, în 13 laboratoare de somnologie din ţara vor fi organizate marţi, 20 martie, manifestări dedicate informării practice a populaţiei în privinţa Sindromul de Apnee în Somn și ventilaţia neinvaziva, subiecte cu un grad important de actualitate în lumea publică şi medicală.
Toate laboratoarele sunt dotate cu un somnograf pentru diagnosticul Sindromului de Apnee în Somn de tip obstructiv, central și mixt și AutoCPAP, un aparat pentru presiune continua pozitivă, care prin intermediul unei măşti speciale împinge aerul şi tine deschise căile respiratorii superioare, corectându-se apneea și implicit sforăitul.
Apneea obstructivă în somn (SAS) este o afecţiune a aparatului respirator caracterizată prin pauze respiratorii de cel puţin 10 secunde, repetate și frecvente în timpul somnului. Se manifestă prin somnolenta excesivă în timpul zilei, tulburări de memorie şi concentrare, depresie, oboseala cronică şi reducerea vigilentei. Riscurile sociale și medicale asociate cu apneea obstructivă în somn netratată sunt accidentele rutiere, accidentele profesionale şi/sau casnice, moarte subită în somn, hipoventilație diurnă, hipertensiune pulmonară, hipertensiune arterială sistemica sau cord pulmonar cronic.
În prezent în România SAS este recunoscută doar parţial ca afecţiune respiratorie şi nici diagnosticul nici tratamentul nu sunt compensate de asigurările de sănătate. Astfel, Societatea Romană de Pneumologie și partenerii săi fac toate eforturile pentru a îmbunătăţi accesul pacienţilor la informație, diagnostic și tratament și îşi asumă responsabilitatea formării de specialişti care să gestioneze corect aceasta afecţiune.
În ceea ce priveşte statisticile de utilizare ale aparatelor CPAP, care ajuta la corectarea apneei, în intervalul 2004-2011 circa 2400 de astfel de aparate au fost închiriate în România, însă peste 57% dintre utilizatori le-au abandonat. Cel mai des întâlnit motiv al abandonului a fost lipsa mijloacelor de finanţare.
Studii recente realizate la nivel mondial au demonstrat că netratarea afecţiunilor somnului sunt considerabil mai costisitoare la nivelul populaţiei apte de muncă. Costurile directe şi indirecte ale afecţiunilor legate de somn nediagnosticate şi netratate au implicaţii negative majore pentru sistemul naţional de sănătate.
Este recomandat că tratamentul afecţiunilor cronice cum ar fi hipertensiunea, diabetul zaharat, sindromul metabolic, durerile cronice sau gestionarea majorităţii afecţiunilor cardiace sau cerebrale ar trebui să includă şi evaluarea somnului. Acest aspect este important pentru un sistem de sănătate modern şi profitabil, mai ales atunci când cheltuielile de sănătate reprezintă o proporţie în continuă creştere din bugetul naţional.
Sursa: Televiziunea Medicala