Pacienţii şi medicii din intreaga lume marchează pe data de 15 septembrie Ziua Internaţională de Luptă împotriva Limfomului. Limfomul este cancerul ţesutului limfatic, cea mai importantă componentă a sistemului imunitar.
În ciuda faptului că există în lume peste 1 milion de persoane care trăiesc cu limfom, aproximativ 74% din populaţia globului nu cunoaşte faptul că limfomul este o formă de cancer.
În România, Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Limfomului a fost marcată la Spitalul Clinic «Colţea», de Societatea Română de Hematologie, Asociaţia Bolnavilor cu Limfom, cu sprijinul Roche România şi Secţiei de Hematologie a Spitalului Clinic «Colţea».
Cu ocazia acestui eveniment, pacienţii au fost invitaţi să participe la un atelier de creaţie organizat în curtea spitalului, unde au învăţat tehnici de pictură şi au realizat aranjamente florale ikebana. Lor li s-au alăturat medici din spital, reprezentanţi ai asociaţiei de pacienţi şi actriţa Maia Morgenstern, care susţine lupta împotriva acestei boli.
Ziua de 15 septembrie, a continuat cu un dialog medici – pacienţi, în amfiteatrul Spitalului Clinic « Colţea ». Au răspuns întrebărilor pacienţilor dna. Prof. Dr. Anca Lupu, de la Spitalul Clinic «Colţea» şi dl. Dr. Radu Niculescu, medic primar hematolog la «Institutul Clinic Fundeni ».
Evenimentul s-a încheiat cu un moment de poezie, oferit de dna. Maia Morgenstern, care a descreţit frunţile pacienţilor.
“Ne bucurăm că am reuşit să le oferim pacienţilor cu limfom o zi plăcută, şi doresc să îi mulţumesc încă o dată dnei. Maia Morgenstern pentru suportul şi susţinerea cauzei noastre. Dumneaei a reuşit să le amintească pacienţilor că zâmbetul şi atutidinea pozitivă sunt arme redutabile în lupta cu boala », a declarat dna. Prof. Dr. Anca Lupu.
Limfomul non-Hodgkin este o formă de cancer care se dezvoltă în ţesutul limfatic – situat în diverse părţi ale organismului: ganglionii limfatici, splina, timus, vegetaţiile adenoide, amigdale si măduva osoasă. Aproximativ 1,5 milioane persoane din întreaga lume trăiesc în prezent cu limfom non-Hodgkin, însă în fiecare an aproximativ 300.000 persoane mor din cauza acestei boli.
În România, conform estimărilor specialiştilor incidenţa limfoamelor non-Hodgkin este de aproximativ 5,1 la 100.000 de locuitori, ceea ce reprezintă 1117 cazuri noi/ani. În ultimele decenii, limfoamele non-Hodgkin au înregistrat cea mai mare rată de creştere a cazurilor noi 4,2% pe an (4.8% pentru barbati si 3.4% pentru femei).
În cazul limfomului, diagnosticul de certitudine poate fi confirmat doar de examene de laborator (biopsia unui ganglion limfatic, teste de sânge), iar scopul tratamentului este de a le reda pacienţilor speranţa de a trăi o viaţă normală sau cât mai apropiată de normal.
Pentru mai multe informatii, va rugam sa contactati :
Asociatia Bolnavilor cu Limfoame
Str.Campia Libertatii,nr.27,Sector 3,Bucureşti
Societatea Romana de Hematologie
comunicat de presa
Sursa: Televiziunea Medicala