Bucureşti, 13 septembrie 2011 -În fiecare an, la 10 septembrie, marcăm Ziua Mondială a Primului Ajutor (World First Aid Day). Viaţa unei persoane accidentate depinde, într-o mare măsură, de momentul acordării primului ajutor şi de priceperea celui care intervine primul la locul accidentului.
Crucea Rosie Română are o tradiţie neîntreruptă de peste 134 în acordarea primului ajutor de bază şi în pregătirea surorilor voluntare de Cruce Roşie. Primul curs “de bandaje” a fost organizat în 1877, în incinta Spitalului Colţea din Bucureşti. De atunci, mii de persoane au absolvit cursuri de prim ajutor sau de surori voluntare de Cruce Roşie.
Personalităţi de seamă ale istoriei au îmbrăcat uniforma albă cu emblema Crucii Roşii. În timpul Primului Război Mondial, Regina Maria, îmbrăcată în uniforma de infirmieră de Cruce Roşie, inspecta pe front sau în spatele frontului spitalele de campanie.
Primul ajutor de bază este doar un ajutor temporar acordat în caz de urgenţă pentru salvarea vieţii, prevenirea unor complicaţii ulterioare şi ameliorarea suferinţelor, până în momentul în care un serviciu medical adecvat poate să intervină.
Cursurile sunt predate de medici, atestaţi ca formatori de prim ajutor premedical, iar Crucea Roşie pune la dispoziţie manuale şi alte materiale didactice precum: manechine pentru resuscitare, truse de prim ajutor, bandaje, atele, defibrilatoare etc. Durata unui curs este de 12 ore şi se finalizează cu un examen, în urma căruia se primeşte un certificat de absolvire şi o legitimaţie, care confirmă că persoana este instruită să acorde primul ajutor de bază.
Crucea Roşie Română organizează cursuri de prim ajutor şi la locul de muncă, acestea fiind concepute special pentru a satisface nevoile de informare ale angajatilor în funcţie de tipurile de risc sau de tipul de accidente la care sunt expusi. Anual, Crucea Roşie Română instruieşte peste 7 000 de persoane la locul de muncă.
Anul acesta, Crucea Roşie Română găzduieşte la Bucureşti Competiţia echipajelor de Prim Ajutor reprezentând capitalele ţărilor din regiunea Sud-Est Europeană, care se va desfăşura în perioada 15-18 septembrie în Campusul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi de Medicină Veterinară din Capitală, pentru a marca Ziua Mondială a Primului Ajutor.
În 2011 şi-au anunţat participarea echipele din Tirana (Albania), Sarajevo (Bosnia Hertegovina), Belgrad (Serbia), Ljubliana (Slovenia), Podgorica (Muntenegru), alături de Bucureşti.
comunicat de presa
Sursa: Televiziunea Medicala