In 31 mai, Ziua Mondiala fara Tutun, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) propune tema:
“Diferenţele socio-economice şi inegalităţilede gen în tutun- marketingul adresat femeilor”, sub sloganul:
“Fumatul urâţeşte !”
In acest context, campaniile tradiţionale anti-fumat de 31 mai vor ţinti şi în România, mai cu seama, femeile şi fetele.
La nivelul judeţului Timiş, în cadrul acestei campanii, se vor desfăşura următoarele activităţi:
- discuţii cu elevii din ciclul gimnazial şi liceal (în special cu elevele) , pe tema efectelor fumatului şi a impactului reclamelor ce promovează produsele de tutun, în perioada 31.05 2010 – 31.05.2011;
- determinarea monoxidului de carbon din aerul expirat şi a vârstei reale a plămânului, în data de 30.05.2010 (Duminecă) începând cu ora 10.00, la Iulius Mall Timişoara;
- determinarea monoxidului de carbon din aerul expirat şi a vârstei reale a plămânului, în data de 31.05.2010 începând cu ora 10.00, la angajaţii fumători din cadrul DSP Timiş;
- discuţii cu studenţii timişeni (în special cu studentele) , pe tema efectelor fumatului şi a impactului reclamelor ce promovează produsele de tutun, şi determinarea monoxidului de carbon din aerul expirat şi a vârstei reale a plămânului, în perioada 31.05 2010 – 31.05.2011
A trăi fără tutun este dreptul fiecărei femei !
În exprimarea Directorului General OMS “Protejarea şi promovarea sănătăţii femeilor este crucială pentru sănatate şi dezvoltare, nu numai pentru cetăţenii de azi ci şi pentru cei ai generaţiilor viitoare”(Margaret Chan, 2009).
De aceea pe 31 mai 2010 şi în tot anul următor, OMS încurajează guvernele să dea atenţia cuvenită protejării femeilor faţă de încercările companiilor de tutun de a le ademeni la dependenţa de nicotină pe viaţă. Femeile reprezintă o ţintă majoră pentru industria tutunului care trebuie să înlocuiască aproape jumătate dintre fumătorii actuali ce vor muri prematur de boli legate de fumat.
Într-adevăr femeile reprezintă circa 20 % dintre cei peste 1 miliard de fumători în lume. Proporţia de 1 din 5 se schimbă sensibil pentru cohorta de adolescenţi: mai mult decat 1 din 3 sunt fete. În unele ţări fetele fumează mai mult ca băieţii, după cum în altele, femeile domina tabloul fumatului (de exemplu, în Suedia în perioada 2002-2005: 19 % dintre femei fumau faţă de 16 % dintre barbaţi). Convenţia Cadru asupra Controlului Tutunului (FCTC) a OMS – primul tratat internaţional de sănătate publică – trage un semnal de alarmă asupra “creşterii numărului de fumători în rândul femeilor din întreaga lume”.
În Uniunea Europeană prevalenţa fumatului în populaţia generală peste 15 ani este 32 % la barbaţi şi 21 % la femei.
În ţara noastră, pentru prima dată în ultimele decenii, studiile arată descreşterea prevalenţei fumatului de la 35,1 % în 2003 la 30,0 % în 2007, provenind din scăderea masivă a fumatului la barbaţi (46,4 -> 33,0 %). Avem însă o creşterea moderată la femei (24,1->27,1 %) în special în rândul fetelor.
Femeile necesită protecţie specială faţă de tacticile de reclamă, marketing şi dezvoltarea de produse din tutun, de către firmele transnaţionalele din industria tutunului, firme ce propagă mituri asociind fumatul cu eleganţa, farmecul, mondenitatea, silueta. Renunţarea la fumat de către femei este incriminată ca ducând automat la creşterea în greutate.
Misiunea comunităţilor de promovare a sănătăţii este de a demonetiza miturile pro-tabac prin efort educativ susţinut adresat în mod special femeilor şi fetelor.
În ţara noastră acest efort s-a concretizat în diferite activităţi de promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate. Astfel România conduce detaşat în ierarhia UE în privinţa afişării mesajelor de sanatate şi imaginilor de pe pachetele de ţigarete care informează asupra fumatului: conving să nu se înceapă, să nu se reia, să se fumeze mai puţin, să se încerce abandonarea fumatului.
Tutunul ar putea ucide 1 miliard de oameni în acest secol. Contracararea educativă a marketing-ului pro-tabac poate contribui la reducerea fumatului la femei şi poate salva numeroase vieţi.
În acest context, măsurile active împotriva fumatului la femei începând cu fetele vor fi miezul eforturilor anti-fumat ale reţelei româneşti de promovare a sănătăţii începand cu 31 mai 2010.
Sursa: Televiziunea Medicală