Zona zoster (herpes zoster) este o infectie virala ce afecteaza radacinile nervoase. Se caracterizeaza prin durere si aparitia unei benzi eruptive ce se intinde pe o singura parte a corpului. Zona zoster este o boala mai comuna la persoanele adulte si la cele cu sistemul imunitar slabit de stres, rani, anumite medicamente sau alti factori.
Cuprins:
Zona Zoster – cauze
Zona zoster este o reactivare a virusului varicel-zona zoster. Virusul nu dispare niciodata la o persoana care a avut varicela, dar ramane inactiv in radacinile nervoase pana cand de la diferiti factori se reactiveaza. Stresul, imunitatea scazuta, varsta sunt factori care reactiveaza acest virus.
Orice persoana care a avut varicela (chiar si o forma usoara) poate face zona zoster. Oamenii cu sistem imunitar slabit sunt vulnerabili la reactivarea virusului ce provoaca zona zoster.
Unele medicamente incetinesc sistemul imunitar, spre exemplu medicamentele ce distrug celulele cancerigene (chimioterapia).
Zona Zoster – simptome
Debutul se face aproape intotdeauna cu nevralgii – minore sau moderate in cazul copiilor si al tinerilor, iar in cazul batranilor durerile pot deveni insuportabile – care preced de regula de la o zi pana la 3 zile. Urmeaza eruptia cutanata si se localizeaza strict unilateral. In scurt timp dupa aparitia acestor simptomatologii se instaleaza pe traseul nervilor corespunzatori placarde eritematoase cu vezicule grupate in buchete cu dimensiuni de 1–3 mm, in debut cu lichid serocitrin limpede, ca dupa cateva zile lichidul sa se tulbure iar veziculele se sparg si se acopera cu cruste care cad spontan dupa 7-10 zile, lasand zone de tegument subtire.
sursa foto: wikipedia
Simptomele precoce includ: dureri de cap, sensibilitate la lumina si alte simptome asemanatoare cu cele din gripa, in afara de febra. Persoana bolnava mai poate experimenta mancarimi, tiuituri in urechi sau durere mare in zona unde apare eruptia. Cateva zile mai tarziu, apare eruptia sub forma de banda. Aceasta eruptie sub forma de banda este semnul cert al zonei zoster.
Zona Zoster – complicatii
- Nevralgia postherpetica: durerea nu trece intr-o luna, ci persista luni sau chiar ani de zile; nevralgia postherpetica afecteaza intre 10% si15% dintre persoanele cu zona zoster. Acest lucru se intampla la persoane peste 50 ani sau la cei cu sistem imunitar slabit de alte boli (diabet, infectia cu HIV). Persoanele cu durere severa si eruptie in timpul bolii, au risc crescut de a dezvolta nevralgie postherpetica.
- Zona zoster diseminata, reprezinta o eruptie cu vezicule pe o portiune mai mare a corpului si poate afecta inima, plamanii, ficatul, pancreasul, articulatiile si tractul intestinal. Infectia poate cuprinde nervii ce controleaza miscarea, cauzand o slabiciune temporara.
- Afectarea nervilor cranieni (nervi cu originea in creier). Complicatiile de acest gen includ:
- inflamatie, durere si pierderea sensibilitatii in unul sau in ambii ochi; infectia poate afecta vederea; eruptia poate apare pe o parte a nasului sau pe varful lui
- durere intensa a urechii, eruptie in jurul urechii, gurii, pe fata, gat, scalp si absenta miscarilor comandate prin nervii faciali (sindromul Ramsay Hunt); mai pot apare pierderea auzului, ameteala si tiuituri in urechi; pierderea gustului, gura si ochi uscati, pot fi de asemenea simptome
- inflamarea si blocajul vaselor sangvine pot provoca atacuri cerebrale
- Cicatrici si depigmentari ale pielii
- Infectia bacteriana a veziculelor
- Slabiciune musculara in zona afectata inainte, in timpul, si dupa episodul de zona zoster.
Zona Zoster – tratament
Nu exista un tratament care sa vindece zona zoster, in schimb exista tratamente care scurteaza perioada de boala si previn complicatiile.
- Pe cale generala – antivirale specifice: aciclovir, virolex etc. asociate cu imunostimulare de interferon la imunodepresati.
- Local – folosirea antisepticelor – clorhexidin, a colorantilor – solutie de cristal violet, mixturi cu tetraciclina 3-5%, antivirale specifice de aplicatie locala – zovirax, acyclovir.
- medicamente pentru durere, antidepresive si aplicatii topice care reduc durerea pe termen lung.