I๐ง ๐๐ฎ๐ซ๐ฌ๐ฎ๐ฅ ๐ฌ๐ฬ๐ฉ๐ญ๐ฬ๐ฆ๐ฬ๐ง๐ข๐ข ๐ญ๐ซ๐๐๐ฎ๐ญ๐ ๐ขฬ๐ง ๐๐๐๐ซ๐ฎ๐ฅ ๐ฌ๐ฉ๐ข๐ญ๐๐ฅ๐ฎ๐ฅ๐ฎ๐ข Spitalul Clinic Judeศean de Urgenศฤ “Pius Brรฎnzeu” Timiศoara ๐๐ฎ ๐๐จ๐ฌ๐ญ ๐ซ๐๐๐ฅ๐ข๐ณ๐๐ญ๐ ๐๐ ๐ฉ๐ซ๐จ๐๐๐๐ฎ๐ซ๐ข ๐๐ ๐ง๐๐ฎ๐ซ๐จ ๐ซ๐๐๐ข๐จ๐ฅ๐จ๐ ๐ข๐ ๐ข๐ง๐ญ๐๐ซ๐ฏ๐๐ง๐ญฬฆ๐ข๐จ๐ง๐๐ฅ๐ฬ dintre care 5 รฎn regim de urgenศฤ reprezentรขnd pacienศi cu un risc vital angajat (trei embolizari la pacienศi cu hemoragie intracerebrala datorita ruperii unui anevrism intracerebral – Caz 1,2 si 3 si doua proceduri de trombectomie mecanicฤ pentru 2 pacienศi cu accident vascular cerebral ischemic โ Caz 4 si cazul 8 ), precum ศi 8 proceduri neurovasculare elective (Caz 5, 6, 7,9, 10, 11,12 si 13) de tratament fie a unor anevrisme cerebrale nerupte sau a unor malformaศii arterio venoase cu indicaศie de embolizare ศi a unei fistule durale carotido cavernoase directe post traumatice. Durata medie de spitalizare a pacienศilor trataศi electiv a fost intre 3 si 4 zile , la acest moment toศi cei 8 pacienศi fiind externaศi.

๐๐๐ก๐ข๐ฉ๐ ๐๐ ๐ ๐๐๐๐๐ญ๐ฎ๐๐ญ ๐๐๐๐ฌ๐ญ๐ ๐๐ ๐ฉ๐ซ๐จ๐๐๐๐ฎ๐ซ๐ข a fost formatฤ din ๐ฆ๐๐๐ข๐๐ข๐ข ๐๐ซ. ๐๐ข๐ก๐๐ฅ๐๐ ๐๐ซ๐ข๐ฌ๐ญ๐ข๐๐ง (๐๐๐๐๐, ๐๐๐ ๐๐ข๐๐๐ญ๐ซ๐, ๐๐๐ซ๐ข๐ฌ, ๐
๐ซ๐๐ง๐ญ๐), ๐๐ซ. ๐๐ฎ๐ซ๐๐ญ๐ฎ ๐๐ฬ๐ญ๐ฬ๐ฅ๐ข๐ง, ๐๐ซ. ๐๐๐ง๐ ๐๐ซ๐ข๐ฌ๐๐ง๐๐ฌ๐๐ฎ ๐ฌ๐ข ๐๐ซ. ๐๐ฎ๐ญ๐๐ฅ๐๐ ๐๐๐ซ๐ข๐๐ง si ๐๐ฌ๐ข๐ฌ๐ญ๐๐ง๐ญฬฆ๐ข๐ข ๐ฆ๐๐๐ข๐๐๐ฅ๐ข : ๐๐๐ซ๐๐ ๐๐ง๐๐ซ๐๐๐, ๐๐จ๐ซ๐๐๐ ๐๐ข๐๐ง๐, ๐
๐ฎ๐ข๐จ๐ซ๐๐ ๐๐ก๐๐จ๐ซ๐ ๐ก๐, ๐๐ข๐ณ๐๐๐ ๐๐จ๐๐๐ซ๐ญ, ๐๐จ๐ฅ๐จ๐ ๐๐ง๐๐ซ๐๐๐.
Partea de anestezie generala si management pre si post-operator al pacienศilor a fost asigurata de ๐ฆ๐๐๐ข๐๐ข๐ข ๐๐ง๐๐ฌ๐ญ๐๐ณ๐ข๐ฌฬฆ๐ญ๐ข ๐๐ซ. ๐๐ฌ๐จ๐ ๐๐ซ๐ข๐ฌ๐ญ๐ข๐๐ง, ๐๐ซ. ๐๐ฬ๐ญ๐ซ๐ฎ๐ญฬฆ ๐๐๐ฅ๐ฎ๐๐, ๐๐ซ. ๐๐ฎ๐๐ ๐๐จ๐ซ๐๐๐๐ง๐ ๐ฌ๐ข ๐๐ซ. ๐๐๐๐ซ๐๐๐ ๐๐ฏ๐ข๐๐ข๐ฎ.
๐๐ง ๐๐๐ณ ๐๐ฉ๐๐ซ๐ญ๐ a fost embolizarea unui ๐ฉ๐๐๐ข๐๐ง๐ญ ๐ฉ๐๐๐ข๐๐ญ๐ซ๐ข๐ ๐๐ ๐๐ ๐๐ง๐ข a cฤrui malformaศie arterio venoasa a trebuit embolizata dupฤ ce in prealabil hematomul cauzat de sรขngerarea acesteia a fost evacuat de cฤtre echipa neurochirurgicala (Caz 5 ) condusa de ๐๐จ๐ง๐. ๐๐ซ ๐๐จ๐ซ๐ข๐ ๐๐ฅ๐๐ฌ.
๐๐๐๐ฌ๐ญ ๐๐๐ณ ๐ซ๐๐ฉ๐ซ๐๐ณ๐ข๐ง๐ญ๐ฬ ๐ฉ๐ซ๐ข๐ฆ๐ฎ๐ฅ ๐๐๐ณ ๐๐ ๐ง๐๐ฎ๐ซ๐จ๐ซ๐๐๐ข๐จ๐ฅ๐จ๐ ๐ข๐ ๐ข๐ง๐ญ๐๐ซ๐ฏ๐๐ง๐ญ๐ข๐จ๐ง๐๐ฅ๐ ๐ฉ๐๐๐ข๐๐ญ๐ซ๐ข๐๐ ๐๐๐๐๐ญ๐ฎ๐๐ญ ๐ข๐ง S๐ฉ๐ข๐ญ๐๐ฅ๐ฎ๐ฅ Judetean din Timisoara ๐ข๐ง ๐๐๐๐ฌ๐ญ ๐๐ง, ๐ฉ๐๐๐ข๐๐ง๐ญ๐ฎ๐ฅ ๐๐ข๐ข๐ง๐ ๐๐ฑ๐ญ๐๐ซ๐ง๐๐ญ ๐๐ฎ๐ฉ๐ฬ ๐ ๐ณ๐ข๐ฅ๐ ๐๐ ๐ฅ๐ ๐๐๐๐๐ญ๐ฎ๐๐ซ๐๐ ๐ฉ๐ซ๐จ๐๐๐๐ฎ๐ซ๐ข๐ข.
Un caz ce a solicitat intens vigilenta รฎntregii echipe a fost reprezentata de o micro-sangerare activa de circa 35-40 secunde manageriata cu succes si fฤrฤ impact asupra evoluศiei pacientului in cadrul embolizarii parศii fragile si profunde a unei malformaศii arteriovenoase ce a sรขngerat in luna decembrie a anului trecut.
Managementul iniศial al pacientei a fost asigurat de echipa neurochirurgicala condusa de ๐๐จ๐ง๐. ๐๐ซ. ๐๐ซ๐ข๐ง๐ณ๐๐ฎ ๐๐ง๐๐ซ๐๐ข dupฤ care s-a decis tratament endovascular datorita complexitฤศii si mฤrimii malformaศiei. Dupฤ o spitalizare de 5 zile pacienta a fost externata fฤrฤ deficite neurologice. Rutina unor astfel de situatii si profesionalismul echipei de medici si a celei de asistenศi medicali a reprezentat in acest caz cheia spre un rezultat favorabil cu rezolvarea rapida si eficienta a unei situaศii cu potenศial grav.
Ultimul caz tratat (Caz 13) sฤptฤmรขna trecuta a reprezentat de asemenea o provocare din punct de vedere tehnic deoarece a necesitat plasarea a doua stenturi unul in interiorul celuilalt la nivelul unui anevrism gigant (cca 22 mm diametru ) parศial trombozat in aศa fel รฎncรขt artera vertebrala stรขnga a putut fi reconstruita cu ajutorul celor doua dispozitive.
Un aspect important de subliniat este cฤ o astfel de activitate nu poate fi susศinutฤ decรขt printr-o colaborare interdisciplinarฤ intensa รฎntre specialitฤศile de neurochirurgie, neuro-radiologie intervenศionalฤ, neurologie ศi anestezie terapie intensivฤ iar deciziile de strategie terapeuticฤ ศi momentul unor intervenศii de acest tip รฎn cazul unor pacienศi cu patologie neuro vascularฤ complexฤ sunt luate รฎntotdeauna in consens de cฤtre un staff pluridisciplinar.
Efortul constant al echipei manageriale a SCJUT PB de a asigura atรขt condiศiile logistice cat si cele de finanศare a materialelor neuro endovasculare atรขt prin programele Ministerului Sฤnฤtฤศii (AP-AVC) cat si prin programele naศionale ale CNAS necesare acestui tip de proceduri au fฤcut posibilฤ creศterea numฤrului de pacienศi ce au putut beneficia de aceste metode minim invazive.
Dedicarea, supra specializarea medicilor, decizia pluridisciplinara, suportul logistic al echipei manageriale precum si efortul conjugat al medicilor din cele cinci specialitฤศi (medicii de medicina de urgenta, medicii neurologi, medicii neurochirurgi si medicii anesteziศti si medicii supra specializaศi in neuroradiologie si radiologie intervenศionalฤ) reprezintฤ un exemplu de buna practica si reศeta succesului implementฤrii acestui tip de tratamente minim invazive neuroendovasculare in vestul tarii.