Timisoara va gazdui, in perioada 1-3 octombrie, cea de-a 13-a editie a Congresului Societatii Romane de Flebologie, manifestare medicala cu participare internationala. Pe durata a trei zile vor avea loc, workshopuri, sesiuni stiintifice din domeniul flebologiei. Totodata, 8 pacienti cu afectiuni venoase vor fi operati de chirurgi din strainatate si din cadrul Spitalului Judetean din Timisoara.
Interventiile chirurgicale vor fi transmise din sala de operatie in sala de curs celor 150 de participanti si vor fi efectuate prin cele mai noi tehnici introduse de catre Clinica de Chirurgie I, respectiv, laser endovenos sau ablatie cu radiofrecventa.
“In prezent, avem laserul endovenos, ablatia prin radiofrecventa si criostripping-ul. Laserul endovenos si ablatia prin radiofrecventa practic lipesc vena, dar o lasa pe loc, nu mai este reflux prin ea, pe cand criostripping-ul si extirpa vena bolnava. Este un plus de avantaj si prin partea economica, pentru ca la criostripping sonda este reutilizabila, se resterilizeaza si nu trebuie procurata. La celelalte procedee trebuie sa iti procuri aceasta fibra laser sau sonda de radiofrecventa.”, dr. Sorin Olariu, sef Clinica Chirurgie I.
Boala venoasa cronica este o afectiune care necesita tratament toata viata
Boala venoasa cronica este o afectiune evolutiva, progresiva si necesita tratament toata viata. Ea nu produce mortalitate, dar este neglijata de multe ori de pacienti. Exista situatii in care daca nu se respecta indicatiile de la externare, varicele reapar, dar nu imediat, ci dupa 10-15 ani.
“In general oamenii neglijeaza boala si vin intr-o stare de evolutie avansata, moment in care interventia nu este suficienta, necesitand si repaus la pat mai indelungat, costuri mai indelungate. In momentul in care are o leziune trofica la nivelul gambei pana acea leziune se vindeca dureaza foarte mult si implica costuri suplimentare. Daca ar veni in timp util ar fi mult mai bine si s-ar rezolva problemele venoase mult mai bine, mai ales ca dispunem de tehnica minim-invaziva, tehnica prin care pacientul este operat azi si dupa-amiaza sau cel tarziu a doua zi pleaca acasa. Avem posibilitatea sa ii tratam ca oriunde in Europa”, dr. Sorin Olariu, sef Clinica Chirurgie I.
Anual, la Clinica de Chirurgie I, se trateaza aproximativ 350 de pacienti cu patologie venoasa, dintre care 200 de interventii sunt efectuate prin noua metoda introdusa, anul trecut, criostripping.
autor: Liana Gorun
GALERIE FOTO: