Două sute de mii de profesionişti din Sănătate se află, de luni, în grevă japoneză pe termen nelimitat, acţiune care va fi urmată, la începutul lunii noiembrie, de declanşarea grevei de avertisment şi apoi a grevei generale, a declarat Marius Sepi, prim-vicepresedinte al Federaţiei Sanitas, conform Agerpres.
“Aproximativ 200.000 de profesionişti din Sănătate se afla în grevă japoneză pe termen nelimitat. Acţiunile de protest următoare vizează declanşarea grevei de avertisment şi apoi a grevei generale la începutul lunii noiembrie, precum şi organizarea, pe 2 noiembrie, a unui marş de protest între Palatul Parlamentului şi Piaţa Victoriei, cu o oprire în faţa Ministerului de Finanţe. Din cele circa 105.000 de semnături necesare pentru declanşarea grevei generale, până în acest moment am strâns deja 42.000”, a afirmat Marius Sepi.
Marius Sepi a subliniat, totodată, că federaţia pe care o reprezintă se opune privatizării mascate a spitalelor din România.
“Noi nu dorim privatizarea mascată a spitalelor din România. În documentele Ministerului Sănătăţii, privitoare la reorganizarea unităţilor spitaliceşti, trebuie să existe clar o prevedere care să consfinţească proprietatea statului asupra spitalelor publice din România”, a precizat Marius Sepi.
Cadrele medicale din România au intrat în grevă japoneză pe termen nelimitat, marcată, prin purtarea unei banderole tricolore pe braţ
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat luni că, prin greva japoneză declanşată, o parte din medici arată că ori nu vor să asculte ce spun reprezentanţii ministerului, ori nu ţin cont de ceea ce s-a discutat până în prezent.
“”Eu cred că o parte din medicii care au luat această decizie (declanşarea grevei japoneze – n.r.) ori nu au vrut să ne asculte ce spunem, ori nu ţin cont de ceea ce am discutat până în prezent, până la urmă fiecare este liber să facă ceea ce crede de cuviinţă”, a afirmat Eugen Nicolăescu la o dezbatere pe teme de sănătate.
Eugen Nicolaescu a accentuat faptul că un singur lucru mai trebuie discutat: problema finanţării.
“În urma întâlnirilor pe care le-am avut cu Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate, din toate punctele, unul singur a rămas să îşi gasesca o consultare ulterioară şi toată lumea ştie că mâine ne vom vedea cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Muncii şi vom avea o altă negociere în acest sens. Cu toate acestea, dânşii, fără să ţină cont că suntem în timp de discuţii, de negocieri, fac presiune”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
La rândul său, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a precizat că nu este o grevă îndreptată împotriva cuiva, ci este un semnal de alarmă.
“Greva vrea să fie un avertisment că lumea din sănătate este unită, iar cei care poartă banderolele susţin revendicările. Veniturile rezidenţilor, cota din PIB pentru sănătate şi legea salarizării specifică sănătăţii sunt subiectele care vor fi discutate marţi la întâlnirea cu Ministerul Finanţelor Publice şi cu Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii. Toate acestea nu ţin de Ministerul Sănătăţii”, a declarat Astărăstoae.
Protestele din Sanatate vor continua, iar pentru 2 noiembrie, prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Coalitiei profesionistilor din sistemul de sanatate, a anuntat ca se va face si un mars prin Bucuresti.
sursa: http://www.agerpres.ro/
1 Comment
Pingback: Noul ministru al Sanatatii este Sorina Pintea • VoxMedical | Viata si sanatate