Asociația de Algeziologie din România și Houston NPA anunță lansarea în România a campaniei 2013 – Anul Mondial de Luptă împotriva Durerii Viscerale (IASP Global Year Against Visceral Pain).
Inițiativa Asociației Internaționale pentru Studiul Durerii (IASP) de a atrage atenția la nivel global asupra durerii care apare în vecinătatea sau la nivelul organelor interne a fost preluată de Asociația de Algeziologie din România care, în parteneriat cu Houston NPA, lansează o campanie de comunicare adresată publicului larg, pacienților, reprezentanților comunității medicale și autorităților.
Durerea viscerală este cea mai frecventă formă de durere, resimțită de către orice persoană la un moment dat în cursul vieții. Ea constituie primul motiv de prezentare la medic. Dincolo de acest aspect “util”al durerii există durerea cronică viscerală ca boală în sine care necesită un tratament specific.
Pe parcursul unui an, din octombrie 2012 până în octombrie 2013, când IASP va anunța următoarea temă în domeniul tratamentului durerii, campania își propune creșterea gradului de interes al publicului și pacienților cu privire la necesitatea tratării durerii, considerată adesea “normală” în cadrul diferitelor afecțiuni și mai puțin importantă în cazul bolilor grave, cum sunt cele maligne. Experții români din domeniul algeziologiei se alatură specialiștilor din întreaga lume dorind să atragă atenția comunității medicale și autorităților asupra necesității definitivării unor reglementări specifice în domeniul tratamentului durerii cronice în România.
Punctul central al campaniei îl constituie Congresul Național de Durere, care va avea loc la Iași, în perioada 30 mai – 1 iunie 2013, în cadrul manifestării “Zilele Medicamentului”, ediția a-XXII-a.
Congresul se va desfășura pe durata a trei zile: joi 30 mai se vor desfășura cursuri pre-congres și va fi organizată o sesiune dedicată studenților și rezidenților, vineri 31 mai lucrările se adresează medicilor de familie, fiind abordate teme despre durerea în cele mai frecvente situații de solicitare a medicului curant, iar sâmbătă 1 iunie se vor derula în paralel simpozioane pe specialități: anestezie-terapie intensivă, oncologie și neurologie. Tot sâmbătă este programată și a XI-a Întalnire româno-israeliană în domeniul algeziologiei, expresie tradițională a colaborării specialiștilor noștri cu cei din clinici de renume din Israel.
În cadrul campaniei se vor mai organiza întâlniri, simpozioane, evenimente de educare a pacienților și alte activități de informare cu privire la durere și la modalitățile de tratare a ei. Cu acest prilej se va milita pentru susținerea cercetării în domeniu și elaborarea unor politici de sănătate, care să asigure strategii de tratament accesibile pentru toți pacietii cu durere acută sau cronică.
Sursa: Televiziunea Medicala