Ministrul Sănătăţii, CSEKE Attila s-a întâlnit vineri cu asociaţiile oraşelor şi a consiliilor judeţene.
„Este nevoie de o reforma reală în sistemul sanitar românesc, iar descentralizarea spitalelor face parte din această reformă”– a declarat ministrul CSEKE Attila în cadrul întâlnirii de la Sovata, jud. Mureş cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR).
Ministrul a prezentat principalele elemente care duc la descentralizarea unui numar de 373 de unităţi cu paturi din cele 435 de spitale existente în reţeaua Ministerului Sănătăţii, pana la 1 iulie 2010. Ministrul a subliniat faptul că transferul managementului spitalelor se va realiza către autorităţile administraţiei publice locale care deţin proprietatea imobilului şi ca urmare a acestui principiu, 39 de consilii judeţene vor prelua spitale în următoarele săptămâni.
„Autorităţile locale vor avea în administrare logistică, financiară şi umană unităţile sanitare publice. Pentru că această descentralizare înseamnă că managerul din aceste unităţi va încheia contractul de management cu conducerea administraţiei publice locale şi nu cu ministrul Sănătăţii cum se întâmplă în prezent. După descentralizare, concursurile pentru ocuparea funcţiilor de manager vor fi organizate de către consiliile de administraţie în care autorităţile locale vor avea majoritate, având 3 reprezentanţi dintre cei cinci” – a declarat ministrul Sănătăţii.
Reprezentanţii Asociaţiei Oraşelor din România (AOR), întruniţi la Cisnădioara, jud. Sibiu, au salutat de asemenea, modificările aduse, declarând că este prima descentralizare cu adevărat reală, nu doar în aparenţă, care dă posibilitatea autorităţilor locale să dezvolte o strategie pentru serviciile sanitare pentru populaţie.
În cadrul întâlnirilor, ministrul CSEKE Attila a atras atenţia autorităţilor locale şi judeţene asupra necesităţii dezvoltării coordonate a serviciilor sanitare, în conformitate cu nevoile populaţiei.
„Nu vom putea dezvolta fiecare secţie a fiecărui spital, dar o astfel de dezvoltare nici nu este necesară. Va trebui ca fiecare autoritate să se axeze pe specialităţi în concordanţă cu nevoile specifice ale populaţiei deservite de unitatea spitalicească, dezvoltându-se astfel o reţea de spitale sustenabilă pe termen mediu şi lung, asigurând chiar şi venituri propri”– a declarat ministrul CSEKE Attila.
Sursa: ms.ro