Avem o Societate de Simulare în Medicină, prima societate de acest fel din România! Anunțul l-a făcut rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, profesor doctor Leonard Azamfirei. La această societate au fost invitate să ia parte toate universitățile de medicină din țară care dețin centre de simulare. În plus, Societatea de Simulare în Medicină, patronată de UMF Târgu Mureș va organiza, în primăvara lui 2015, prima conferință națională de simulare în medicină.
La Societatea de Simulare în Medicină ”i-am invitat pe cei de la Cluj-Napoca și Iași, dar ca membru fondator suntem noi, UMF Târgu Mureș. La Cluj-Napoca și Iași au centre de simulare puse de la punct și este un proiect de dezvoltare pentru cei din Timișoara”, spune profesor doctor Leonard Azamfirei, potrivit Agerpres. De fapt, în viitorul foarte apropiat, nu va exista acreditare de universitate de medicină fără să aibă un centru de simulare, de instruire pe simulator bine pus la punct, apreciază rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.
De la Societatea de Simulare în Medicină la simulare în medicină: echipamentele sunt foarte scumpe și trebuie să acopere o plajă relativ mare de manopere, de la injecție, perfuzie, pansament – elementare, până la situații de patologie, scenarii concepute și apoi aplicate de studenți. Azamfirei explică: ”simulatorul nostru, care este inima centrului, este unul care, practic, poate să simuleze aproape orice tip de patologie din zona de urgențe de terapie intensivă, inclusiv administrarea de medicamente. Avem un simulator care simulează nașterea, este ultima noastră achiziție, în toate formele de manifestare a nașterii, de la strigătul femeii, la poziționarea fătului în uter, în diverse prezentații”.
Tot despre Societatea de Simulare în Medicină, mai precis despre prima conferință națională de simulare în medicină pe care o va organiza în anul ce vine: în cadrul acesteia va fi organizat și un curs de instruire pentru instructori, de punere la punct cu noile echipamente existente pe piață. ”Avem un parteneriat foarte bun cu centrul de simulare din Munchen, cel de la Universitatea de Medicină din Munchen, întâmplarea face că acolo șeful acestui centru este originar din România, a fost deja în Târgu Mureș, în decembrie, când am avut o sesiune de instruire și vom colabora foarte mult pe zona de instruire pentru dezvoltarea acestui proiect”, afirmă, potrivit aceleiași surse, rectorul UMF Târgu Mureș.
Un proiect finanțat din bani europeni al UMF Târgu Mureș are ca obiect ameliorarea abilităților practice prin centrul de simulare, care va permite atât o upgradare tehnică a echipamentelor, cât și punerea la dispoziția studenților, pentru fiecare tehnică și manoperă care se face în centrul de simulare, a materialelor scrise și video. ”Sunt câteva sute de manopere și până acum au trecut pe acolo mai bine de 2.000 de studenți — să le punem la dispoziție studenților, pentru fiecare tehnică, materialul scris, descriptiv, video, filmat în 3D, tehnici făcute pe de o parte pe manechine și pe de alta, făcute pe bolnavi. Toate acestea vor fi puse pe platforma de e-learning pe care o are deja în funcțiune Universitatea”, sunt cuvintele celui care a făcut anunțul înființării Societății de Simulare în Medicină.
Legătura între Societatea de Simulare în Medicină și SMURD? Trebuie spus c[ Centrul Național de Formare în Asistență Medicală de Urgență de la SMURD Târgu Mureș deține un simulator virtual complex, unic în Sud-Estul Europei, în timp real. Acesta poate fi utilizat atât în scop de învățare, cât și în scop de evaluare a cunoștințelor sau de exersare a abilităților de lucru în echipe interdisciplinare. ”Sunt două chestiuni complementare: SMURD are un centru de simulare dezvoltat și organizat pe zona de prespital, iar noi, practic, continuăm de la locul în care se oprește SMURD-ul. Și am și preferat, în strategia noastră, să nu ne suprapunem unii cu alții. Practic, suntem împreună și nu e nici un fel de concurență, din contră este o complementaritate”, socotește Leonard Azamfirei.