Nu este acneea o afectiune a perioadei de adolescenta? Pe perioada studiilor mereu te-ai gandit la acnee ca si la o problema trecatoare. Acum, a trecut ceva timp de la absolvirea studiilor dar aceasta problema nu a disparut.
Un numar mare de adulti, in mod special femeile, se confrunta cu problemele cauzate de acnee mult timp dupa varsta de 18 ani. Exista si vesti bune insa. Cunoscand cauzele acestei afectiuni, schimbarea unor obiceiuri daunatoare si urmarea unui plan de tratament corect prescris de un medic dermatolog, te poate scapa de aceste leziuni inestetice.
Cauzele Acneei Adultului
Hormonii
Cea mai comuna forma de acnee la femeile ajunse la varsta adulta este determinata de hormoni. Nu este vorba de valori anormale ale unor anumiti hormoni ci de fluctuatiile acestora. In momentul fluctuatiilor hormonale unele tipuri de piele in mod evident reactioneaza determinant exacerbari sau noi leziuni. In mod clasic, leziunile acneice reactioneaza cel mai puternic datorita hormonului numit testosteron. Piele devine mai incarcata cu sebum, porii se infunda determinant aparitia leziunilor caracteristice.
Care este cauza acestor fluctuatii insa? In cazul femeilor acest proces are legatura cu perioadele fiziologice normale. Variatii hormonale foarte mari sunt intalnite in timpul ciclurilor menstruale, sarcinii, inainte de menopauza sau menopauza sau ori de cate ori survin modificari legate de terapia anticonceptionala.
Cea mai buna aparare este atacul. Spala-ti fata cu un produs dermatocosmetic (disponibil doar in farmacii) care ajuta la reglarea secretiei de sebum. Consulta un dermatolog pentru analize hormonale si de asemenea nu iti amana vizita la medicul ginecolog. Numeroase probleme din sfera ginecologica ce pot fi diagnosticate foarte usor pot reprezenta cauza acneei tale. Numerosi compusi pe baza de prescriptie medicala ce scad nivelul de testosteron (contraceptive) pot fi folosite in acest sens.
Stresul
In alte cazuri independent de problemele hormonale, stresul este adesea un factor predispozant si de asemenea agravant in cadrul acneei adultului. Este normal ca pe masura ce inaintezi in varsta stresul sa fie tot mai prezent in viata ta. Un echilibru perfect intre munca, viata de familie si prieteni nu este intodeauna usor de realizat. Stresul determina cresteri ale activitatii sistemului nervos adrenergic ceea ce duce la productia de sebum in exces, pori infundati, slabirea sistemului imun (uneori leziunile sunt suprainfectate) si acnee.
Este usor de spus: “mentine nivelul de stres sub control”. Poti incerca insa sa te odihnesti cel putin 7 ore in fiecare noapte, sa practici tehnici de relaxare precum yoga sau meditatia ori sa iti faci timp pentru plimbari in natura mai des. Este o idee buna de asemenea sa limitezi consumul de substante ce stimuleaza sistemul adrenergic precum cofeina si zaharul.
Produsele Cosmetice
Daca te confrunti cu acneea de mult timp cu siguranta ai folosit foarte multe produse cosmetice in speranta ca vei scapa de aceasta problema. Mult nu inseamna si bine in acest caz. De exemplu un sapun facial folosit in exces va face ca pielea ta sa devina uscata iar glandele tale vor reactiona reflex prin productie si mai exagerata.
Toate produsele precum fardurile, fondul de ten ori pudra infunda suplimentar porii pielii tale si determina aparitia comedoanelor. Asigura-te ca folosesti produse non-comedogenice. In farmacii exista game intregi de produse cosemetice precum fonduri de ten ori lotiuni demachiante create special in acest sens.
Tipul Pielii
Exista posibilitatea ca problema ta sa fie determinata de tipul de piele. Unele persoane au tenul predispus dezvoltarii leziunilor de acnee si al comedoanelor. Este dovedit ca o mostenire genetica in acest caz joaca un rol foarte important. Cu alte cuvinte daca tatal sau mama ta a suferit de aceeasi problema, sunt sase foarte mari sa te confrunti si tu la randul tau cu acneea. In cazul mostenirii genetice, exacerbarile sunt numeroase iar daca nu urmezi un plan de tratament corect, sunt sanse mari ca aceasta problema sa nu treaca de la sine. In cele mai multe cazuri vei avea nevoie de un medic dermatolog deoarece produsele disponibile fara prescriptie medicala cel mai probabil nu vor fi de ajuns.
Medicamentele
Unele medicamente pot determina aparitia leziunilor de acnee. Daca observi o exacerbare in timp ce urmezi un tratament pentru o alta patologie, intreaba-ti medicul curant daca nu cumva aceasta inrautatire se poate datora acestor medicamente. Daca este cazul, medicul poate prescrie un alt preparat fara acest efect advers suparator. In cazul in care nu exista alternative, consulta-ti medicul dermatolog in legatura cu aceasta problema pentru un tratament mai energic.
Alimentatia
Nu exista o relatie directa dovedita intre alimentatie si acnee. Exista insa foarte multe studii care leaga alimentatia si acneea. Persoanele care consuma alimente fermentate ori provenite din surse animale hranite cu hormoni (lapte, iaurt, braza) prezinta o incidenta crescuta a acneei. Poti incerca alternative organice ale acestor alimente.
Consumul de cacao este de asemenea foarte des incriminat. Incearca sa inlaturi ciocolata si produsele bogate in zahar din alimentatia ta. Foarte multe persoane se bucura de rezultate foarte bune in urma unei diete lipsite de zahar si cacao.
Condimentele precum piperul, curry sau praful de ardei iute sunt recunoscute ca factori favorizanti ai aparitiei acneei.
Nu este intodeauna vorba de acnee
Unele persoane incearca foarte multe tratamente pentru problema lor dar fara vreun rezultat; nu sunt rare cazurile in care acesti oameni se confrunta cu o problema total diferita si nu cu acneea adultului. Atat rosaceea cat si foliculita pot fi confundate foarte usor cu acneea – in unele cazuri chiar de catre medici.
Rosaceea
Este afectiunea cel mai des confundata cu acneea. Deoarece se poate manifesta cu roseata a pielii, papule si pustule aceasta este confundata foarte des. Eruptia poate aparea la nivelul fruntii, nasului, obrajilor, barbiei chiar si a pieptului. Exista numeroare cazuri de rosacee care sunt tratate cu medicatie caracteristica acneei pe perioade lungi de timp de catre pacienti chiar si de catre , evident fara mari imbunatatiri. Daca observi ca tratamentul recomandat de farmacistul tau nu da rezultate, este momentul sa iti programezi o vizita la doctor intr-un cabinet de dermatologie din Timisoara.
Foliculita
Foliculita reprezinta inflamatia si infectia folicului pilos. Exista numeroase forme ce seamana foarte bine cu acneea adultului. Foliculita este adesea intalnita pe zonele de frictiune cu articolele de imbracaminte cum sunt picioarele, mainile ori in zonele bogate in fire de par precum zona barbii. Barbatii se confrunta cel mai adesea cu aceasta problema in urma barbieritului. Firele de par sunt taiate si cresc sub piele ori foliculul pilos se colonizeaza cu bacterii determinant astfel infectia si leziunile specifice.
Desi poate semana cu acneea adultului foliculita este din fericire o afectiune ce se trateaza relativ usor cu unguente pe baza de antibiotic si practicarea unei igiene locale adecvate.
Concluzii
Exista o varietate de cauze ale acneei adultului dar indiferent de aceastea, exista cativa pasi usor de urmat:
- Nu iti spala fata in exces. Desi este contraintuitiv, acest lucru poate sa iti agraveze problema.
- Foloseste pentru tenul tau doar produse non-comedogenice disponibile in farmacii.
- Urmeaza o dieta saraca in produse lactate procesate ori fementate, condimente, cacao, zahar si grasimi.
- Medicul ginecolog poate indentifica unele afectiui precum sindromul ovarului polichistic, afectiune ce sta la baza problemei tale.
- Consulta un medic dermatolog pentru un diagnostic si un plan de tratament corect si adaptat special problemei tale.
4 Comments
Pingback: Acneea la adulti. Cauze, tratament, prevenire si solutii • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Ce este si ce rol are testosteronul • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Pielea – totul despre cel mai mare organ al omului • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Cele mai întâlnite afecțiuni care îi aduc pe români la dermatolog • VoxMedical | Viata si sanatate