O administrare necorespunzătoare a medicamentelor, în special asocierea multiplă a acestora, duce la vătămarea celulelor hepatice. Această problemă apare cel mai frecvent în cazul vârstnicilor.
În cadrul unui simpozion medical cu tema “Problematica abordării terapeutice a pacientului geriatric”, medicul specialist geriatrie si gerontologie, Lelia Şușan, a vorbit despre hepatotoxicitate și cauza principală a acestei afecțiuni.
Statisticile arată îngrijoritor. Jumătate din cazurile de insuficiență hepatică acută sunt cauzate de medicamente. 10 % din pacienții internați prezintă reacții adverse la unul sau mai multe din medicamentele administrate, iar 80% dintre acestea afectează în mod direct ficatul. Mai mult, trei sferturi din reacțiile de intoleranță sau sensibilitate la anumite substanțe conduc la transplant de ficat sau deces.
Medicul de familie are un rol esențial în evaluarea riscului hepatotoxicitatii și atenționarea pacientului. El trebuie să monitorizeze transaminazele după administrarea îndelungată a unor medicamente, iar în cazul degradării marcate a funcției hepatice să intrerupă imediat tratamentul respectiv. Totodată, este foarte importantă prevenirea recurențelor și protecția ficatului cu medicamente hepatoprotectoare.
Evitarea unor reacții adverse medicamentoase poate fi realizată și reconsiderând unele tratamente din prisma raportului cost-eficiență, acest „cost” cuprinzând inclusiv efectele adverse ale medicamentelor.
Spre exemplu, un pacient cu litiaza urinară – pietre la rinichi, o afecțiune de care suferă peste 15% din populație și care în jumătate din cazuri recidivează în mai puțin de 5 ani, chiar dacă inițial pacientul pare că s-a vindecat clinic – trebuie să ia 4 feluri de medicamente (antispastice, antialgice-antiinflamatorii, reglatoare de pH urinar, uneori și antibiotice), adică în jur de 9-10 pastile pe zi. Prezent la simpozion, doctorul Radu Tănase, Manager Medical Pharco Pharmaceuticals le-a oferit medicilor prezenți o alternativă medicamentoasă mai prietenoasă din punct de vedere al siguranței în administrare și totodată mai economică. Astfel, cu un singur medicament care asociază mai multe acțiuni terapeutice, pacientul ar lua doar patru capsule pe zi. Şi, ce este foarte important, acest medicament poate fi folosit și în profilaxia litiazei urinare, inclusiv pentru prevenirea recidivelor.
Sursa: Televiziunea Medicala