Mai mult ca oricand, azi, medicina isi indreapta ochii catre beneficiile preventiei privind riscul cardiovascular. Rezultate precum reducerea costurilor pentru sistemul de sanatate si cresterea calitatii vietii pacientilor inclina tot mai mult balanta spre masuri de preventie timpurii. Masuri care ii vizeaza in mare masura si pe cardiaci. Fundatia Cardio Prevent ofera azi celor interesati de pastrarea sanatatii Pachete de preventie si chiar o Harta a riscului cardiovascular.
“Preventia suna ca o poveste. Noi vrem insa sa trecem acest pas spre un lucru pragmatic, care este prezent in testele ce se fac in Europa sau in Statele Unite, si asta la costuri de Romania. Pentru ca vom putea ca, pe langa analizele integrate pe care sper ca cei mai multi si le fac in mod obisnuit, sa facem niste investigatii specifice, legate de evidentierea placilor de aterom in diferite teritorii arteriale. Acest lucru va fi dedicat in special barbatilor de 30-40 de ani, femeilor 40-55 de ani, pentru ca riscul cardiovascular al femeilor este intarziat cu zece ani fata de barbati. Cei care au probleme cardiovasculare, au medicul lor, cei care au diabet zaharat au medicul lor, cei care au boala cronica de rinichi, au medicul lor. Noi ne referim la cei care nu stiu ca au arterioscleroza, si incep sa se preocupe de asa ceva. Pentru ca la 30 de ani ca barbat nu trebuie sa te gandesti ca boala ta e departe. Poate fi departe, dar poti reduce riscul si, cumva, noi vom vrea sa dam o garantie pentru un an de zile.”, a spus prof.dr. Dan Gaita.
Practic, Cardio Prevent isi propune ca intr-o consultatie de maxim o jumatate de ora – care include o investigatie de un sfert de ora si o discutie de un sfert de ora – sa se poata da pacientului, personalizat, un coeficient de risc si o solutie, daca riscul acela este mai mare. Un demers care isi propune la final sa ofere pacientilor ani de viata sanatosi.
“Cumva, circulam la modul figurat intr-o padure in care stim ca este un urs care se cheama arteroscleroza , am auzit de el, nu credem ca poate sa se intalneasca cu noi, dar care in fiecare zi, cum v-am spus, zece timisoreni i-a bagat in spital. Pe doi-trei nu-i putem salva. Si atunci, tocmai acest lucru ni-l propunem: noi vom vrea sa va dam o harta a zonelor in care nu veti intalni acel urs, sau probabilitatea este foarte mica. Vestea proasta este ca boala este foarte frecventa, vestea buna este ca peste 80 la suta din aceste probleme pot fi prevenite. De noi depinde.”,a spus prof.dr. Dan Gaita.
Statisticile arata ca un consum de cinci legume si fructe proaspete pe zi poate sa scada riscul cardiovascular cu 50 la suta. Iar medicii pledeaza tot mai mult pentru atitudini pozitive, pentru constientizare.
“Deci vedeti ca e o treaba de a face ceva zilnic. Pentru ca boala arteriosclerotica nu apare intr- zi, intr-o saptamana sau doua. Nu e o indigestie sa o am astazi, pentru ca am mancat ceva ieri. Ci pentru ca ea s-a intamplat in zeci de ani, adeseori fara nici un simptom, asa cum si schimbarea in bine se face pas cu pas in fiecare zi. Apoi, ca sa merg mai departe si va spun ca una dintre statisticile americane , American Hearth Association a incercat sa intoarca in sens favorabil riscul. Pentru ca noi, ca medici, speriem pacientii, vorbim despre boala, despre moarte, despre suferinta. Si ei au spus: sapte determinantI ai sanatatii, din care patru tin de comportament, trei tin de niste constante ale noastre, interne.”, a spus prof.dr. Dan Gaita.
Cele patru comportamente pe care trebuie sa le adoptam sunt: alimentatia si consumul de fructe si legume, miscarea fizica zilnica, oprirea completa a fumatului si a expunerii la fumul de tigara si pastrarea unei greutati normale. Iar cele trei constante tin de tensiunea arteriala optima, de glicemie si colesterol optime.
autor: DELIA SESCU BARBU