Alaptarea nu este un mit! O saptamana de actiuni derulate in intreaga lume, la care Timisoara s-a alaturat cu ajutorul a zeci de mamici, a avut ca scop promovarea alaptarii copilului. De ce este important sa pui copilul la san, cand si cum sa o faci, intrebari si raspunsuri, demonstratii si intalniri pe tema alaptarii au reusit sa atraga atentia asupra subiectului. O prima actiune a avut loc in Parcul Botanic Timisoara, unde mamicile si bebelusii lor au participat la Marea Atasare.
“Scopul actiunii de azi este constientizarea importantei alaptarii in Timisoara si peste tot in lume. Este o actiune ce se petrece pe tot mapamondul. Anul trecut au fost organizate evenimente de acest gen in peste 28 de tari, s-au strans peste 14.000 de mame care alapteaza pe tot mapamondul, iar noi tinem acest eveniment a doua oara”, spune dr. Silvia Nicoara, organizator din partea Asociatiei Alapteaza Timisoara.
Alaptarea nu este un mit! Laptele matern este aur curat
Laptele matern este cel mai bun aliment pentru copil. Este aur curat. Si este important ca femeile sa simta sprijinul comunitatii pentru ca este tot mai rar sa vezi o mama care alapteaza.
Este foarte frecvent sa vezi un copilas hranit prin biberon, dar foarte rar vezi o mama care foloseste sanul. Si atunci, vazand, si copiii invata ca acesta este modul natural de a fi hraniti bebelusii.
Participanta la eveniment, Corina Pienar, mamica, a precizat ca:
“este prima oara cand participam, si eu si Irina. Este important, pentru ca tot mai multa lume sa afle despre cat de importanta este alaptarea atat pentru mama cat si pentru copil si s-o priveasca ca pe un lucru normal, ca mamele sa poata sa alapteze oriunde, sa nu aiba nici o problema si cat mai multe noi mamici care vor sa o faca prelungit, sa o faca fara sa se simte vinovate sau amenintate de ochi care nu stiu despre ce este vorba”.
Contra Monica, o alta mamica marturiseste ca:
“actiunile sunt importante in primul rand pentru ca vrem sa promovam alaptarea, sa perceapa ceilalti oameni alaptarea ca fiind ceva frumos, ceva firesc, ceva natural, nu ca fiind ceva tabu, ceva indecent, in special alaptarea in public si ca sa vada cat mai multa lume ca alaptarea nu este un mit, ca foarte multe femei totusi alapteaza si ca se poate”.
Cat este de importanta alaptarea
“ Ne dorim sa transmitem in primul rand cat este de importanta alaptarea, atat pentru copiii nostri, cat si pentru noi, ca mame, pentru ca este un sentiment unic si cred ca ar trebui sa fie cat mai multe mame care sa cunoasca importanta alaptarii si de aceea vrem sa ne facem auzite. Poate multe mamici nu stiu, nu stiu de ce este important, de ce este frumos si prin aceasta actiune ma gandesc ca asa vor cunoaste si ele importanta alaptarii”, a spus si mamica Cristescu Cristina.
Numarul mare de mamici cu bebelusi in brate sau viitoare mamici care au tinut sa participe la actiunile organizate de Asociatia Alapteaza Timisoara demonstreaza ca interesul pentru acest subiect este unul crescut si ca multe intrebari asteapta inca raspunsul specialistilor.
Alaptarea ajuta la mentinerea unei relatii profunde intre mama si copil
“Alaptatul e foarte important din punctul meu de vedere, nu numai ca medic, ci si ca mama a doi baietei. Are nenumarate avantaje atat pentru bebelusi cat si pentru noi, ca mame. Dincolo de beneficiile nutritive pe care le aduce bebelusului, alaptatul la san ajuta la mentinerea unei relatii profunde intre mama si copil”, precizeaza dr. Mariana Ciupa, medic primar obstetrica-ginecologie.
“Am avut nevoie de foarte multe informatii. Am alaptat si alaptez al doilea copil acum. La primul mi-a fost foarte greu pentru ca nu am stiut ce stiu acuma. Acuma m-am documentat, m-am informat mult mai mult si reusesc si sa lucrez si sa alaptez si sper sa reusesc cat mai mult si la al doilea copil sa alaptez.
Pentru ca nu stim, pentru ca nu gasim informatii necesare despre alaptat. Suntem foarte multi medici si cred ca orice medic ginecolog sustine si le incurajeaza pe paciente sa alapteze cat mai mult, dar cele mai multe se panicheaza ori ca nu stiu cat suge copilul, ori din diverse motive au tendinta de a renunta la alaptat si noi trebuie sa le sprijinim si sa le incurajam”, a adaugat dr. Mariana Ciupa.
Dr. Bogdan Cioata, medic specialist obstetrica-ginecologie, aflat la intalnirea cu mamicile, a spus:
“Iata ne aflam, paradoxal, pentru o explicatie medicala intr-o librarie. E ciudat un pic, mie ca medic mi-e ciudat un pic sa aflu aceste informatii, sa impartasesc acestor informatii viitoarelor mamici intr-un spatiu, desi placut, intim, care nu are neaparat componenta medicala. Insa tot ceea ce inseamna lactatie e fiziologic, e ceva care tine de confortul personal si atunci am decis ca cel mai bun loc e in afara unui spital. Desi aceste lucruri ar trebui stabilite si facute lunar, poate, in fiecare spital din Romania, aceste intalniri cu mamicile, explicat ce le asteapta, cum sa alapteze cel mai bine, iata ca acest grup de suport, grupul Alapteaza, a reusit sa adune astazi aici, intr-un mediu intim, impreuna cu copiii pe care ii au sau care urmeaza sa vina, foarte multe mamici, personal medical pentru a le ajuta si a le explica toto ceea ce inseamna practic fiziologie, si a le ajuta sa isi inteleaga corpul.”
Lipseste informarea. E simplu. Lipseste informarea si e ca un curent. In strainatate, spre exemplu, paradoxal, femeile sunt obligate sa se intoarca la lucru dupa trei luni, sase luni, la noi stau doi ani acasa si cu toate astea avem cea mai mica rata de alaptare. Iar in Franta, spre exemplu, unde la trei luni trebuie sa fie inapoi la lucru, ele alapteaza pana la un an, marea majoritate.
E vorba despre cultura, de cum vezi lucrurile, cum te apropii de copilul tau si cum reusesti sa intelegi din toata democratia asta si toate libertatile astea pe care le interpretezi de fapt cum poti sau cum crezi. Insa cu un pic de ghidaj cred ca ai reusi cat mai mult sa te intorci catre lucrurile fiziologice si catre corpul tau”.
Specialistii le incurajeaza pe femeile gravide sa ceara informatii si sfaturi de la medicii lor in ceea ce priveste alaptarea copilului la san, dar si de la medicii de familie.
autor: DELIA SESCU BARBU
GALERIE FOTO: