Noi cercetări publicate în American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine sunt adăugate numărului tot mai mare de dovezi care arată că alăptatul este crucial pentru dezvoltarea umană. Conform studiului, sugarii alăptaţi dezvolta plămâni mai puternici decât confraţii lor care nu sunt alăptaţi, chiar şi în cazul mamelor cu afecţiuni respiratorii cum ar fi astmul.
Efectuând între 2007 şi 2011 o analiza detaliată a literaturii publicate despre acest subiect, noul raport a ţinut sub observaţie 1500 de copii de la naştere până la împlinirea vârstei de 14 ani, comparând procentul de astmatici dintre cei alăptaţi exclusiv şi cei alăptaţi parţial sau care nu au fost deloc alăptaţi.
Echipa a descoperit că alăptatul exclusiv a fost metoda cea mai bună de a asigura plămâni puternici şi sănătoşi care să reţină o cantitate mai mare de aer şi să sufere pierderi mai reduse.
Convingerea anterioară era că mamele care au astm dau mai departe această afecţiune copiilor dacă îi alăptează, şi că alăptatul îndelungat măreşte riscul copiilor de a dezvolta aceasta afecţiune.
Dar noul studiu arată că acest lucru este fals, demonstrând că, de fapt, alăptatul pare să reducă în mod semnificativ riscul copilului de a avea astm, în timp ce copii ce nu sunt alăptaţi sunt mult mai predispuşi să dezvolte atât aceasta afecţiune, cât şi alte afecţiuni respiratorii.
Un studiu din 2011 publicat în European Respiratory Journal, de exemplu, a descoperit că sugarii hrăniţi cu lapte praf în loc de lapte matern au cu 50% mai multe şanse să dezvolte astm cronic. Chiar şi suplimentarea laptelui matern cu alte alimente s-a dovedit a avea efect dăunător, mărind riscul de astm cronic cu 20% în comparaţie cu copiii hrăniţi exclusiv la sân.
“Cred că este o dovadă că alăptatul măreşte volumul plămânilor, indiferent dacă mama suferă sau nu de astm”, a declarat Dr. Wilfired Karmaus, cercetător despre astm de la Universitatea din Carolina de Sud, care nu a fost implicat în studiu, către Reusters. “Dacă volumul plămânilor este mărit, este mai puţin probabil să devii astmatic. Este important să li se spună chiar şi mamelor ce suferă de astm să-şi alăpteze copii.”
Într-un studiu similar publicat anul trecut, cercetătorii francezi au descoperit la copiii hrăniţi cu lapte praf un risc mai mare de a dezvolta afecţiuni cornice, decât la copiii alăptaţi. Acest studiu arata cum copiii îşi dezvoltă cu totul diferit sistemul metabolic şi pe cel hormonal în funcţie de laptele cu care sunt hrăniţi: de la san sau din formula sintetică.
Sursa: viataverdeviu.ro