Numarul tot mai mare de persoane care sufera de alergie, dar si simptomele tot mai grave, reprezinta motive suficiente pentru cercetatori de a cauta tipuri noi si mai eficiente de tratament pentru aceasta afectiune.
Tratamentul pentru alergie implica: imunoterapia, de la administrari sublinguale, subcutane si pana la plasturi aplicati pe piele, cauta sa ofere acestor pacienti cu alergii sanatatea dorita.
“Pentru tratamentul cauzei alergiilor, respectiv aceasta hiper-reactie fata de alergene, exista o vechime a unui tratament de 100 de ani si se cheama imunoterapie. Cu toate ca ai spune ca are 100 de ani vechime, deci este un tratament vechi, el este intr-o mare actualitate pentru modul in care se aplica, modul in care se produc preparate pentru imunoterapie se schimba. In ce consta aceasta imunoterapie? Daca o persoana are o alergie fata de un anumit tip de alergen, sa spunem fata de praful de casa sau fata de un anumit polen, asta inseamna ca la contactul cu respectivul alergen are o reactie imuna exagerata. Deci alergicii sunt cu hiper-imunitate, nu cu raspuns scazut. Aceasta reactie exagerata trebuie retransformata catre un raspuns care sa apara toleranta, adica sa accepti acel alergen ca un simplu antigen si asta face imunoterapia: redirectioneaza raspunsul imun de la anticorpilor de alergie care, majoritatea oamenilor stiu ca ii cheama IgE, catre niste anticorpi de toleranta de tip IgG, asa cum facem fata de tot felul de antigene din mediul extern. Deci sa toleram ceva ce altfel nu putem tolera sa existe si fata de care exista acest raspuns imun exagerat”, explica prof.dr. Carmen Bunu Panaitescu, medic primar alergolog.
Pentru aceasta, exista preparate care au incorporat alergenul, modificat in asa fel incat sa-si piarda aceasta calitate alergenica si sa-si pastreze cantitatea de antigen suficienta pentru a stimula o imunitate normala, de tip toleranta fata de acel produs.
“Problema este de a produce un astfel de “vaccin”, in ghilimele, care sa aiba numai calitati de imunogen, fara sa fie deloc, deloc alergenic, deci fara sa produca reactii adverse. Si de aceea este noutate mereu, pentru ca un astfel de preparat ideal nu exista. Intotdeauna exista si efecte adverse, mai mult sau mai putin placute”, a agaugat prof.dr. Carmen Bunu Panaitescu, medic primar alergolog.
Multa lume are alergie la ambrozie
O mare problema este alergia la ambrozie, fata de care exista tratament dar trebuie facut cu foarte mare atentie, pentru ca limita intre a produce bine si a duce la soc anafilactic este cateodata extrem de mica.
Cine are alergie cel mai indicat este sa isi faca o investigatie serioasa, sa vada fata de ce are alergia dintre acei alergeni , care este cel care ii declanseaza problemele de sanatate, cat de mare este aceasta alergie vazand probele de sange, si fata de acel alergen sa inceapa o astfel de terapie.
Odata ce s-a stabilit la ce este alergia, mai este o problema. Problema de timp, pentru ca in momentul de fata, tratamentul pentru alergie trebuie sa dureze trei ani pentru a avea siguranta unei schimbari totale de raspuns imun, cu un beneficiu evident pentru pacient dupa un an, un an si jumatate. Nu este un tratament ieftin si din pacate in Romania nu este compensat de nici un fel de Casa de Asigurari.
“Spania doreste sa dezvolte aceste vaccinuri pentru alergie. Nici nu va inchipuiti cati pasi trebuie facuti pentru a ajunge la aceasta etapa. Eu am o colaborare cu o echipa din Spania care isi doreste sa dezvolte un astfel de vaccin, dar in primul si in primul rand trebuie sa-si valideze prezenta alergenului, respectiv alergenul major din ambrozie. In competitie egala, sau daca nu mai inainte, mai avansati decat acestia, este o echipa din Austria, din Viena, condusa de unul dintre cei mai reputati profesori de alergologie. Ei sunt mai avansati, deja au studii care trec spre animal, in care urmaresc efectul unui astfel de preparat, iar noutatea acestei echipe este ca vor sa sintetizeze, prin inginerie genetica respectivul alergen major, pe care sa il modifice.”, spune prof.dr. Carmen Bunu Panaitescu, medic primar alergolog.
Saltul spre secolul 2, care va face din nou tanara imunoterapia
Conceptul pe care echipa din Viena vrea sa il dezvolte este de a folosi respectivul alergen major modificat pentru a fi antigenic, montat pe un support , astfel incat chiar sa fie un vaccin, adica sa fie necesare doar patru injectii fata de necesarul de trei ani.
“Deci va fi un salt fantastic si mult mai acceptabil pentru pacient”, adauga prof.dr. Carmen Bunu Panaitescu.
Conform acesteia, exista o faza de initiere care poate fi intre 8 si 13 saptamani, in care in fiecare zi trebuie sa faci tratamentul cu injectii subcutane. Dar este un tratament intradevar lung.
“Se refera la orice tip de imunoterapie. Pentru ca ati pus aceasta intrebare, fata de alergenele din aer, fata de care sunt dezvoltate cele mai multe preparate de imunoterapie, efectele cel mai bune si preparatele cele mai bine cotate sunt cele fata de alergeni la praful de casa. Rezultatele sunt foarte bune, preparatele sunt foarte bune, studiile sunt foarte multe, pentru ca si acesti pacienti chiar se intalnesc cu acarianul, acest animalut din praful de casa, zilnic. Pe locul doi, ca numar, sunt rezultate bune pentru alergiile la polenul de cereale si graminee, si acestea sunt problemele care le avem si noi in Romania. Foarte bine tolerat este pentru polenul de mesteacan. Pentru alergia ambrozie, rezultatele sunt foarte bune. Anul trecut am avut, practic, primul pacient care a terminat cei trei ani de imunoterapie si il dau drept exemplu celorlalti pacienti.”, spune prof.dr. Carmen Bunu Panaitescu, medic primar alergolog.
De la un om care nu putea nici sa respire in perioada aceea, sa ajunga sa nu mai aiba nevoie nici macar de o tableta de antialergic este un lucru de mare, mare avantaj. Fata de aceasta varianta subcutana, mai putin bune rezultate se obtin la alergicele animale si la cei care au alergie la mucegaiuri.
Alte variante de tratament pentru alergie
Exista si alte variante de tratament pentru alergie care acum sunt in curs de dezvoltare, si anume administrarea pe piele a unor plasturi in care sa fie acest vaccin. O alta varianta, de introdus in ganglionii limfatici, pentru ca acolo sunt practic celulele imunitatii.
Este important de stiut, de catre pacienti, ca exista si alte tratemente pentru alergie fata de cele clasice.
autor: DELIA SESCU BARBU