Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o planta anuala, perena prezenta in gradini, in culturile de cereale si de florea-soarelui respectiv in zonele lasate in paragina (de aici denumirea populara: iarba de paragina) cum ar fi pe marginea drumurilor si a cailor ferate, in apropierea daramaturilor pe santierele de constructii, in zone unde s-a depozitat pamant excavat, respective pe terenurile lipsite de vegetatie si prost intretinute.
In tara noastra, ambrozia s-a aclimatizat recent – raspandirea sa a fost ajutata de incalzirea globala. Primele informatii asupra acestei specii in Romania dateaza din 1908 – planta fiind prezenta in zona Banat, Sighet, Moldova, Muntenia si Ploiesti. In aceasta perioada s-au identificat doar exemplare individuale sau populatii foarte mici.
Dupa anul 1990 pe teritoriul Romaniei numeroase terenuri agricole au fost abandonate, au avut loc defrisari masive in sectorul silvic, astfel ambrozia s-a extins foarte mult in flora spontana, invadand inclusiv culturile agricole.
Ambrozia nu este recunoscuta ca si planta de carantina
Desi este o specie invaziva in Romania si fiind periculoasa pentru sanatatea populatiei, ambrozia nu este recunoscuta oficial in Romania ca planta de carantina.
Cuprins:
Ambronzia: simptome alergia la ambronzie
Polenul ambronziei este responsabil pentru reactiile de rinita alergica semnalate la din ce in ce mai multi romani.
Ambrozia infloreste (perioada periculoasa pentru oamenii suferinzi de alergie) intre sfarsitul lui iulie si sfarsitul lui septembrie. O planta matura poate alibera pana la 8 miliarde de grauncioare de polen ~20 microni diamentru~ si pana la 30.000 de seminte care isi pastreaza calitatile germinative 40 de ani.
Simptomatologia persoanelor alergice la polenul de Ambrozia, este sezoniera, in lunile august si septembrie si consta in:
- stranut in salve,
- prurit nazal, ocular si faringian,
- obstructie nazala,
- rinoree apoasa,
- secretii postnazale,
- inrosire a ochilor,
- tuse seaca,
- wheezing si dispnee in special dimineata si seara,
- urticarie.
Foarte rar, pot sa apara reactii incrucisate intre polenul de Ambrozia si alimente ca: rosii, kiwi, pepene rosu, pepene galben, banane.
Prezenta simptomelor enumerate mai sus numai pe perioada sfarsitului verii, precum si a testelor cutanate (PRICK TEST) pozitive pentru polenul ambroziei, completate de analizele de laborator necesare (imuonoglobuline E (Ig E) totale si specifice) , conduc la diagnostic.
Alergia la ambrozia: tratament
Tratamentul la ambronzia consta in evitarea contactului cu polenul de Ambrozia, reducerea inflamatiei si simptomatologiei si imunoterapia.
Tratamentul medicamentos:
Tratamentul rinitei alergice: spray nazal cu corticoid, pentru a reduce inflamatia de la nivelul nasului, 1 – 2 puffuri/nara/zi; spray nazal antialergic si antihistaminic oral pentru reducerea simptomatologiei. Daca se asociaza si conjunctivita alergica, se administreaza picaturi oculare antialergice si/sau cu corticoid.
Tratamentul astmului bronsic: sprayuri cu corticoid sau sprayuri cu corticoid si bronhodilatator, in functie de severitatea bolii, asociate sau nu de medicatia antileucotriena (montelukast de sodium) si antihistaminic la nevoie. Bronhodilatatoarele cu durata scurta de actiune, Ventolin sau salbutamolul se administreaza doar in criza de astm bronsic.
Alergia la Ambrozia fiind sezoniera necesita un tratament doar pe perioada polinica, tratamentul se incepe cu 1 – 2 saptamani inainte de sezonul polinic, se mentine pe tot sezonul si se reia in fiecare an.
Imunoterapia se poate realiza atat sublingual (SLIT) cat si injectabil subcutanat (SCIT) si se realizeaza cu extract de polen. Vaccinul se administreaza in doze progresiv crescande, pe o perioada de 3 ani, neintrerupt. Inainte de initierea imunoterapiei afectiunea trebuie sa fie controlata medicamentos, iar in cazul afectiunilor sezoniere (alergia la polen), imunoterapia nu se incepe in sezonul polinic.
Prevenire alergie la Ambronzia
In Romania pericolul dat de aceasta planta nu este luat in seama de autoritati, planta nu figureaza in in lista de plante in carantina si nici in lista plantelor cu pericol biologic, asa cum e in alte tari mai civilizate si mai informate.
In Timisoara concentratia de polen de Ambronzia este de 15 ori mai mare decat in Germania
“In Timisoara exista o concentratie de particule alergene de 15 ori mai mare comparativ cu orasele Germaniei, atunci cand productia de polen a ierbii parloagelor este in perioada de varf (lunile august – octombrie).” afirma prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu, specialist in alergologie si imunologie clinica.
Concentratia e mult mai mare in zonele de la marginea Timisoarei, unde exista mult mai multe terenuri necultivate, cumparate de proprietari pentru a construi sau a le revinde (planta apare pe orice teren neingrijit, dar si pe marginile drumurilor).
„In jur de 80 la suta dintre pacientii pe care i-am avut in august au venit din cauza alergiei la ambrozie. Cei mai multi sufera de rinita alergica, fiind afectati de simptomele acesteia: stranut, curgere apoasa a nasului, obstructie nazala, mancarimi de nas si gat, lacrimare. Cel mai grav pot fi afectati bolnavii de astm, care in cazul declansarii unor crize pot ajunge chiar la urgente pentru oxigen. Grav este faptul ca, mai devreme sau mai tarziu, toate persoanele expuse zilnic la asemenea cantitati de polen vor ajunge alergice” preciza d-na Bunu-Panaitescu.
In Europa civilizata ambronzia e combatuta mecanic, chimic din zonele agrare pentru ca s-a constientizat ca profilaxia este mai buna deca cheltuirea a milioane de euro pe medicamente pentru populatia afectata de alergie.
6 Comments
Pingback: Despre mine doar de rău. Un pic de educație pe plan medical | Oana Kovacs
Si eu am alergie la ambrozie, dar de curand am vazut o reclama la tv, la o crema pentru cei alergici. E vorba despre crema de la Hay Max si se gaseste in farmaciile Sensiblu. E foarte buna, cel putin la mine, da rezultate. Am gasit –o si online pe Longeviv.ro
Pingback: Alergia-i boala nobila | Ionela Năstase - Pe aripile vântului
…in jurul Ploiestilor nu poti iesi afara din cauza acestui alergen groaznic!…eu am patit-o rau de tot si nu intelegeam ce este cu mine pana am auzit la radio! nesimtirea oamenilor de a nu cultiva terenurile din jurul orasului ptr. a le vinde imobiliarilor a dus la o proliferare groaznica a acestei plante, acum stau cuminte inchis in casa nemaiputand duce cateii la plimbare, dar mai bine ptr ca si unul din ei stranuta deci era si el alergic, Am obserevat persoane care nu au nici un fel de simtom…pur si simplu nu o simt!…ce mult asa vrea sa fiu si eu in locul lor!
Unul dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru alergia la ambrozie este polenul crud.
Spre deosebire de polenul purtat de vânt, acesta nu produce alergii, ci, din contra, ajută la prevenirea și tratarea acestora. Conform studiilor realizate, consumul regulat de polen crud poate reduce simptomele alergiei cu până la 40%. Poţi citi aici mai multe despre cum poţi trata alergia la ambrozie cu polen crud. https://www.apiland.ro/blog/sanatate/tratament-naturist-alergie-la-ambrozie
nu simti nici o diferenta cu polenul crud, nu ajuta la nimica, din contra daca esti alergic la ambrozie cand o sa consumi polen crud, pe langa simptomele neplacute provocate de ambrozie , o sa mai simti si un fel de mancarime insuportabila in gat provocata de polenul crud.