Amigdalita este inflamatie a amigdalelor cel mai frecvent cauzate de infectii virale sau bacteriene. Simptomele pot include dureri de gat si febra.
Majoritatea covarsitoare a oamenilor se pot recupera complet, cu sau fara medicatie. In 40%, simptomele se vor rezolva in trei zile, iar in decurs de o saptamana, in 85% dintre persoanele, indiferent daca infectia este streptococica sau nu.
Cuprins:
Amigdalita – simptome
Semne si simptome comune includ:
- dureri in gat
- amigdalele rosii, umflate
- durere la inghitire
- temperatura ridicata ( febra )
- tuse
- dureri de cap
- oboseala
- frisoane
- un sentiment general de stare de rau ( stare generala de rau )
- pete labe de puroi pe amigdalele
- ganglionilor limfatici (glande umflate) in regiunea gatului
- durere in urechi sau gat
- pierderea in greutate
- dificultate la inghitire si ingerarea masa / consumul de lichide
Mai putin frecvente simptome includ:
- greata
- oboseala
- dureri de stomac
- varsaturi
- limba incarcata
- respiratia urat mirositoare ( halitoza )
- modificari de voce
- dificultati in deschiderea gurii ( trismus )
- pierderea poftei de mancare ( anorexie )
- Anxietatea / frica de sufocare
In caz de amigdalita acuta, suprafata amigdalelor poate fi rosu aprins si cu zone albe vizibile sau dungi de puroi.
Amigdalita – cauze
Cea mai frecventa cauza a amigdalitei este infectia virala si include adenovirus, rinovirus, gripa, coronavirus, si virusul sincitial respirator.
De asemenea, poate fi cauzata de virusul Epstein-Barr, virusul herpes simplex, citomegalovirus, sau HIV.
A doua cauza cea mai frecventa este infectie bacteriana care predomina este streptococ grup A β-hemolitic (GABHS), care provoaca infectie streptococica.
Cauze bacteriene mai putin frecvente includ: Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae , Chlamydia pneumoniae, Bordetella pertussis, Fusobacterium sp, Corynebacterium diphtheriae, Treponema pallidum si Neisseria gonorrhoeae .
In conditii normale, asa cum virusi si bacterii patrund in organism prin nas si gura, ele sunt filtrate in amigdalele . In cadrul amigdalelor, celulele albe din sange ale sistemului imunitar distruge virusurile sau bacteriile prin producerea de citokine inflamatorii ca fosfolipazei A2 , care conduce de asemenea la febra. Infectia poate fi de asemenea prezenta in gat si zonele inconjuratoare, cauzand inflamarea faringelui .
Uneori, amigdalita este cauzata de o infectie a spirochaeta si Treponema , in acest caz numit angina Vincent sau Plaut-Vincent angina.
Amigdalita – tratament
Tratamentul care reduce disconfortul de la simptomele amigdalitei includ:
- ameliorarea durerii si reducerea febrei prin medicamente anti-inflamatorii (paracetamol/acetaminofen si/sau ibuprofen)
- durere in gat (gargara cu apa calda sarata, gargara cu aspirina dizolvata (aspirina este un antiinflamator, nu luati orice alte medicamente anti-inflamatoare cu aceasta metoda), si lichide calde / fierbinti)
In cazul in care amigdalita este cauzata de streptococi de grup A , atunci antibioticele sunt utile ca penicilina sau amoxicilina . Cefalosporine si macrolide sunt considerate alternative bune la penicilina in stabilirea acuta.
Cand amigdalita este cauzata de un virus, durata bolii depinde de care virus este implicat. De obicei, o recuperare completa se face in termen de o saptamana. Cu toate acestea, simptomele pot dura pana la doua saptamani.
Cazuri cronice pot fi tratate cu amigdalectomie (indepartarea chirurgicala a amigdalelor), ca o alegere pentru tratament.
2 Comments
un antibiotic natural este uleiul de oregano si pentru un efect mai rapid luati si trachisan pe baza de ulei de menta. trachisan are efect antibacterial, astfel ati putea scapa rapid de infectii si de durere.
Pingback: Totul despre amigdalita – IRAF