Andropauza este scaderea progresiva a nivelului de testosteron asociata cu aparitia simptomelor de astenie, depresie, fatigabilitate si disfunctii sexuale.
Cuprins:
Andropauza – simptome
Hormonul responsabil de libidou, pastrarea fortei si a tonusului muscular, formarea si eliberarea spermei in timpul actului sexual sunt rolurile indeplinite de testosteron in organismul masculin si fac posibila aceasta asociere care este inca destul de controversata.
Controversele aparute in legatura cu simptomele ce prevestesc aceasta boala se datoreaza faptului ca nivelul testosteronului scade odata cu inaintarea in varsta la majoritatea barbatilor, dar andropauza ca atare este resimtita doar de o parte dintre acestia.
Maximul secretiei de testosteron este atins in jurul varstei de 16-18 ani, in timp ce, spre 30 de ani scaderea nivelului se face simtita, ramanand in limitele ce asigura buna fuctionare a organismului.
Desi la femei menopauza este un proces cu o cauza cunoscuta si delimitata in timp, unde secretia hormonilor sexuali este oprita complet si permanent, la barbati tocmai aceasta scadere progresiva a nivelului testosteronului face imposibila definirea exacta a andropauzei.
Uneori se intampla ca barbati ajunsi la varsta de 80 de ani sa fie capabili sa produca sperma, desi altii inca de la 50 de ani incep sa resimta neplaceri de natura fizica si psihica provocate de scaderea secretiei hormonului.
Andropauza – cauze
Datorita faptului ca andropauza nu apare la toti barbatii, medicii cred ca exista anumiti factori ce declanseaza aceasta stare. De exemplu, diferite afectiuni cronice favorizeaza scaderea nivelului acestui hormon (diabetul), stari psihice (depresia) sau obezitatea.
Doctorii avertizeaza si barbatii care sufera de cancer sau boli cu patologii deoarece exista si boli cardiace sau pulmonare care afecteaza secretia de testosteron.
Andropauza – diagnosticare
Pentru a putea fi diagnosticat cu andropauza trebuie efectuat un examen fizic detaliat de catre medicul specialist si trebuie realizata si anamneza care va evidentia simptomele prezentate de pacient.
Uneori medicul cere efectuarea si altor analize suplimentare pentru a exclude alte conditii patologice care pot duce la un diagnosticsi un tratament gresit.
Dupa hemoleucograma si stabilirea nivelului de hormoni in sange medicul poate prescrie o concentratie exacta si corecta a testosteronului.
Cele mai des intalnite simptome fizice si psihice ale pacientilor sunt transpiratiile nocturne, modificarea masei musculare, dureri ale articulatiilor, astenii, disfunctii erectile, griji nejustificate si irascibilitate.
Disfunctiile sexuale sunt principalele probleme reclamate de majoritatea barbatilor aflati la andropauza. Ea se manifesta prin scaderea libidoului si imposibilitatea mentinerii erectiei pe durata actului sexual, urmari directe ale scaderii nivelului testosteronului din organism.
Andropauza – tratament
In situatia in care analizele evidentiaza o concentratie scazuta a testosteronului primul tratament prescris de medic este pentru corectarea nivelurilor hormonale prin administrarea terapiei de substitutie hormonala a testosteronului (TRT – Testosterone Replacement Therapy ).
Acesti hormoni sexuali au ca scop readucerea nivelului testosteronului la valorile normale. Atunci cand starea pacientului devine mai buna iar unele simptome chiar dispar, inseamna ca nivelul testosteronului a inceput sa creasca.
Acest tip de terapie de subtitutie hormonala a testosteronului nu poate sa combata mereu disfunctia erectila, fiind nevoie de un tratament specific acestei probleme, dar primele simptome care incep sa dispara sunt depresia si fatigabilitatea si se amelioreaza libidoul. Pentru a evita agravarea evolutiei unui cancer de prostata din cauza acestui tratament hormonal pentru andropauza este imperios necesara vizita la medic deoarece pot aparea efecte adverse sau reactii secundare.
Medicul poate recomanda schimbarea stilului de viata, prin practicarea unui sport si mentinerea unei alimentatii echilibrate, pentru a indeparta factorii de risc (obezitatea). Totodata, daca starea pacientului o impune se pot prescrie si medicamente antidepresive.