In paralel cu lucrarile celui de-al 40-lea Congres al Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva (SRATI), la Sinaia a avut loc si cel de-al saselea Simpozion al Societatii Romano-Israeliene de Anestezie si Terapie Intensiva. Personalitati marcante in domeniu din intreaga lume au pus in discutie noutatile si provocarile specialitatii.
“Fiind a sasea editie pe care o organizam, acest simpozion se bucura de o prestigioasa participare internationala, peste 20 de conferentiari din Israel, oameni care conferentiaza de la Novosibirsk la New York si din Stockholm pana in Canberra, aducand o valoare adaugata extrem de importanta acestui congres si temele sunt teme de actualitate in anestezie si terapie intensiva , pornind de la tratamentul complex al socului septic si al sepsisului, pana la asistare mecanica ventriculara pentru boli cardiace, trecand prin calcularea riscului de anestezic si stabilirea celor mai bune tehnici de anestezie pentru categorii diferentiate de pacienti. Adica stabilirea unor tinte nu pentru clase de boala, ci pentru anume pacienti, in functie de patologia lor asociata, lucru care a fost dovedit ca scade atat morbiditatea cat si mortalitatea, cat mai ales costurile de sedere in spital si in unitatile de (n.r. anestezie si ) terapie intensiva, care sunt recunoscute a fi consumatoare majore de resurse in orice spital din lume”, spune conf.dr. Serban Bubenek, presedintele Simpozionului Romano-Israelian de Anestezie si Terapie Intensiva.
Conf.dr. Serban Bubenek ne spune ca nu crede ca poate fi vorba de ”o vedeta” a subiectelor discutate legate de anestezie si terapie intensiva: ”daca ar fi asa, am avea un laureat al Premiului Nobel printer noi, cu atat mai mult cu cat terapia intensiva se adreseaza intregului organism uman, tuturor organelor, pentru ca insuficienta organica este, de fapt, una din cauzele de deces major in sectiile de anestezie si de terapie intensive”. Luand fiecare organ in parte, exista astazi progrese majore care s-au facut in ultimii 5-10 ani de zile in ceea ce priveste mai ales suplinirea functiilor unor anumite organe cum ar fi plaman, cord, rinichi si asa ai departe, adauga conf.dr. Serban Bubenek.
Anestezie si terapie intensiva: putem trai fara mancare saptamani in sir, dar fara oxigen doar cateva minute
“Noi, prin specialitatea noastra, ne adresam numai situatiilor limita, dramatice, in care viata pacientului este pusa in pericol iminent. Una dintre cele mai mari urgente este oxigenarea, asigurarea respiratiei, pentru ca stim, putem trai fara mancare saptamani in sir, fara lichide, zile, dar fara oxigen nu putem trai decat cateva minute”, completeaza prof.dr. Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.
Aflăm că, de aceea, legat de anestezie și terapie intensiva se fac mereu cercetari si se inventeaza mereu tot felul de dispozitive si tehnici care sa asigure oxigenararea in orice situatie se afla pacientul: ”Intotdeauna, caile aeriene, asigurarea respiratiei artificiale reprezinta un capitol important si, si in acest an, au aparut date noi, studii noi pe care noi le prezentam la congres”. Lucrarile intalnirilor de la Sinaia s-au incheiat duminica.
autor: DELIA SESCU BARBU
GALERIE FOTO: