Făcută cu aparatură performantă, de către medici bine pregătiți și într-un mediu sigur, angiografia se dovedește un examen radiologic ce poate salva vieți. Recomandată pentru diagnosticarea eventualelor probleme ale vaselor inimii, plămânilor, creierului, maduvei spinării sau chiar membelor, angiografia prinde tot mai mult teren în sfera diagnosticării exacte.
„Angiografia, ca investigație imagistică, este procedura prin care se urmărește identificarea traiectului vascular, în special a arterelor, prin injectarea substanței de contrast și expunerea la o radiație ionizantă, în cazul nostru prin computer tomografie. Injectarea substanței de contrast intravenoase, în cazul computer tomografiei, permite – după stabilirea unui anumit timp de întârziere -vizualizarea sistemului arterial, în condiții neinvazive de astă dată, spre deosebire de tehnicile clasice, în care, la fel ca și în cazul coronarografiei, injectarea substanței de contrast se face direct intraarterial”, ne precizează dr.Grațian Dragoslav Miclăuș, medic primar radiologie imagistică medicală.
Aparatura performantă, de ultimă generație, folosită deja în unele centre specializate, permite angiografiei să determine probleme complexe, de mare finețe și chiar prevenția unor situații limită.
„Dacă nu exista această tehnologie, nu am fi putut să facem scanările la nivelul arterelor coronare, nu puteam să facem angiografii pe o distanță atât de lungă pe cât putem acum să facem. Acest lucru a fost posibil datorită apariției tomografelor multslice, multidetector. În cazul de față este un computer tomograf cu 64 de slice-uri, care ne permite o scanare a unei lungimi de aproximativ un metru și jumătate la o singură trecere . Acest lucru, coroborat cu viteza de rotație a tubului, care este o rotație la 0,3 secunde, a făcut posibilă achiziția imaginilor de artere coronare , cordul fiind un organ în permanentă mișcare, iar la celelalte tipuri de angiografii ne-a permis achiziția unor imagini cu rezoluție deosebită a acestora, fără a se putea scăpa diagnostice”, afirmă dr. Grațian Dragoslav Miclăuș.
“Dacă pacientul se prezintă la timp, se poate salva viața. Tromboembolismul pulmonar este o afecțiune de care se poate muri în câteva minute, dacă nu este descoperită la timp și nu se tratează agresiv. Există afecțiuni ale arterelor coronare care, dacă nu sunt descoperite , pot duce la infarcte de miocard. Există leziuni ale arterelor cerebrale, anevrisme sau stenoze, care, dacă nu sunt descoperite la timp, pot determina fie ruptura, în cazul anevrismelor, cu hemoragii intracerebrale, fie leziuni ischemice, infarcte cerebrale, care invalidează omul. Să nu mai discutăm despre patologia membrelor inferioare, a arterelor acestora”, spune dr. Grațian Dragoslav Miclăuș.
Angiografia folosește radiația ionizantă, motiv pentru care medicii specialiști fac anamneza pacienților înaintea examinării, existând și contraindicații.Dr. Grațian Dragoslav Miclăuș explică:
„Depinde de tipul de angiografie pe care vrem să o facem. Există cazuri în care, chiar și la femeia însărcinată, se poate efectua angiografia prin computer tomografie, mă refer aici la angiografia de artere pulmonare. Ca și contraindicații, sunt contraindicațiile generale ale investigațiilor cu substanță de contrast, respectiv alergia la substanțele iodate, pacienții cu hipertiroidism, pacienții care au insficiență renală cronică, pacienții la care se bănuiește prezența unui feocromocitom, care este o tumoră de glandă suprarenală.”
„În clinica noastră, cel puțin, avem în permanență medicul de urgență care asistă investigația sau medicul anestezist și ne asigură, din acest punct de vedere, un confort sporit, în sensul că, la cel mai mic semn de reacție alergică, se intervine prompt și se cupează acest lucru”, ne-a declarat dr. Grațian Dragoslav Miclăuș.
autor: DELIA SESCU BARBU
GALERIE FOTO: