Anorexia nervoasa este o tulburare psihica din categoria tulburarilor alimentare, caracterizata printr-o reducere anormala a greutatii corpului si printr-o deformare a imaginii propriului corp cu teama prevalenta, persistenta, de ingrasare.
Anorexia nervoasa are un risc crescut de mortalitate – pana la 10%.
Cuprins:
Anorexia nervoasa – cauze
Este clar ca nu exista o singura cauza a acestei boli. Etiologia ei este pluricauzala:
- cauze sociale
- cauze psihologice
- cauze biologice
Cercetarile actuale se concentreaza asupra explicarii factorilor cauzali existenti si cautarea altora noi. Insa este important sa se aprecieze care este ponderea fiecarui factor in etiologia anorexiei nervoase. S-a apreciat ca importanta contributia presiunii sociale prin intermediul mass media exercitata asupra femeilor de a fi slabe.
Anorexia nervoasa – simptome
Persoanele care sufera de anorexie nervoasa isi limiteaza greutatea corpului prin abtinerea voluntara indelungata de la hrana. Metode de infometare sunt:
- infometare sau post voluntar – anorexia nervoasa de tip restrictiv
- abuzul de purgative, clisme si diuretice
- folosirea de substante anorexigene
- excesul de exercitii fizice (anorexia nervoasa de tip eliminator, purgativ)
Boala afecteaza mai ales tinerele adolescente, insa 10 % din cazuri apar la tineri de sex masculin. Anorexia nervoasa este o tulburare psiho-somatica sau psiho-fiziologica complexa, implicand componente psihologice, neuro-biologice si socio-culturale.
Bolnavul de anorexie nervoasa e numit de obicei „anorectic”, desi termenul simplu de anorexie (fara adaosul “nervoasa”) este de fapt sinonim cu „inapetenta”, adica lipsa de apetit, lipsa de pofta de mancare.
Bolnavul de anorexie nervoasa nu e lipsit neaparat de pofta de mancare, mananca intentionat foarte putin.
„Anorexice” sau „anorexigene” sunt denumite substantele care taie pofta de mancare, care suprima apetitul, folosite uneori in tratamentul obezitatii.
In mass media, dar si in literatura stiintifica termenul „anorexie nervoasa” este prescurtat de obicei sub forma „anorexie”.
Anorexia nervoasa – tratament
- Cura de crestere in greutate: Prima linie de tratament pentru anorexia nervoasa se concentreaza pe imediata crestere in greutate – mai ales in cazurile care necesita spitalizare. In cazuri deosebit de grave, se pot aplica ordine de spitalizari fortate acolo unde legislatia o permite. In majoritatea cazurilor persoanele bolnave sunt tratate ambulator, de catre medici, psihiatri, psihologi clinici si alte profesii din domeniul sanatatii mentale.
- Psihoterapia individuala. Un studiu de revista clinica a sugerat ca psihoterapia este o forma efectiva, care poate duce la restaurarea greutatii, reaparitia menstruatiei la paciente, si o ameliorare a functiei psihologice si sociale, in comparatie cu esantioane care au primit numai programe educationale sau simplu suport.
- Terapia de familie a fost gasita de asemenea ca un tratament efectiv pentru adolescente cu anorexie. In anorexie sunt deseori evidente lupte de putere intre fiica si mama, temeri de asumare a rolului adult de sotie si mama, (ingrasarea devenind in ochii pacientei o echivalenta a graviditatii).
- Tratamente medicamentoase: SSRI si alte medicamente antidepresante. Nu au fost gasite in general eficiente pentru anorexia nervoasa.
Medicamente antidepresive sunt prescrise de obicei in anorexie, aceasta pentru cura depresiei si anxietatii coexistente. Suplimentarea cu Zinc 14 mg/zi este recomandata ca tratament de rutina in anorexia nervoasa, aceasta dupa ce un studiu a aratat dublarea greutatii corpului dupa inceperea tratamentului cu zinc. Mecanismul de actiune presupus in acest caz ar fi cresterea eficientei neurotransmisiunii in diverse parti ale creierului, inclusiv in amigdala. Dupa un aport adecvat de zinc apare o crestere a poftei de mancare.
- Tratamente de grup. Exista de asemenea terapii de grup in cadrul unor asociatii non-profit si a unor comunitati, care ofera suport si indrumare persoanelor suferind de anorexie si apartinatorilor sau apropiatilor lor.