María Nacher Espuig, o tânără cercetatoare din Spania, se află la Timișoara, pentru a studia și exersa, la Centrul de Chirurgie Laparoscopică și Microchirurgie “Pius Brânzeu”, sub indrumarea prof. dr. Mihai Ionac, o tehnică esențială pentru o cercetare medicală de ultimă oră.
María Nacher Espuig lucrează într-un studiu în care este nevoie de colectarea de limfa de la soricei (15g). A încercat să realizeze tehnica de recoltare de limfă, dar fără succes.
“M-a contactat pe email cu câteva luni în urmă, dupa ce a citit una dintre lucrările mele experimentale pe acestă tema și m-a întrebat dacă ar putea veni la Timișoara, să invețe tehnica. Miercuri si joi, ea s-a antrenat la Centrul de Chirurgie Laparoscopică și Microchirurgie “Pius Brânzeu” și a învățat detaliile tehnicii de canulare: acesta se realizează la microscopul operator si presupune plasarea unui tub de 0,6mm într-o structură practic invizibilă din abdomenul șoarecelui.Colectarea de limfă este o tehnica fundamentală în cercetările care conduc la dezvoltarea de noi medicamente, în studii despre bolile infecțioase, în studii asupra cancerului și în toată cercetarea legată de un subiect foarte la moda azi – celulele stem. În fapt, María Nacher Espuig participă la un studiu fundamental, legat de celulele stem”, explică prof.dr. Mihai Ionac, directorul executiv al Centrului de Chirurgie Laparoscopică și Microchirurgie “Pius Brânzeu”.
María Nacher Espuig lucrează la Department of Atherothrombosis and Cardiovascular Imaging Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares (CNIC) Carlos III din Madrid. Acesta este una dintre cele mai reputate institutii științifice din Europa și se ocupă cu un tip de cercetare foarte modern – medicina translațională, adică legătura dintre cercetare și clinică, respectiv omul bolnav.
Sursa: Centrul de Chirurgie Laparoscopică și Microchirurgie “Pius Brânzeu” – comunicat de presă