De Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei (24 martie), Fundaţia Romanian Angel Appeal face un apel către Guvern pentru a pune capăt răspândirii Tuberculozei cu rezistenţa la medicamentele antituberculoase (TB MDR).
Zilnic, peste 3 800 de oameni din lumea întreagă mor de tuberculoza. Această cifră este aproape incredibilă, având în vedere că tuberculoza este o boală care poate fi atât prevenită, cât şi vindecată.
În anul 2011, în România, peste 17 000 de persoane au fost diagnosticate cu tuberculoza, iar alte 1 500 de persoane au murit din cauza acestei boli. În plus, incapacitatea, de a trata tuberculoza a dus la apariţia unei forme rezistente la medicamentele antituberculoase (TB MDR), al cărei tratament este de 100 de ori mai scump. TB MDR este uneori chiar imposibil de tratat, spre deosebire de cazurile de tuberculoza obişnuite. În plus, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că bolnavul obişnuit de tuberculoza pierde anual 3-4 luni de muncă şi până la 30% din câştigurile familiei, ceea ce reprezintă o pierdere enormă pentru economie.
“Dacă nu acţionăm cu rapiditate, tuberculoza – şi mai ales tulpinile de tuberculoza rezistente – vor continua să se dezvolte fără a putea fi controlate, cauzând pierderea a numeroase vieţi umane. România dispune de instrumentele necesare luptei împotriva tuberculozei. Ceea ce lipseşte este demonstrarea voinţei politice şi angajamentul în ceea ce priveşte atacarea problemei”, a declarat Dr. Silvia Asandi, Directorul General al Fundaţiei Romanian Angel Appeal.
Controlul tuberculozei este posibil, dar acest lucru înseamnă abordarea unor probleme stringente, cum ar fi sărăcia şi vulnerabilitatea, investiţii în sistemele de sănătate publică şi creşterea accesului la prevenire, diagnostic şi tratament. OMS a dezvoltat un plan de acţiune cuprinzător pentru a combate tuberculoza cu rezistenţa la medicamentele antituberculoase. Planul este destinat a servi ca foaie de drum pentru abordarea ratei şocante de răspândire a tuberculozei rezistente la medicamentele antituberculoase în Europa şi a fost dezvoltat cu un aport fără precedent din partea pacienţilor şi a comunităţilor afectate de tuberculoza. Planul a fost aprobat în întregime de toţi cei 53 de membri (inclusiv România) la şedinţa Comitetului Regional European OMS, ţinută la Baku, Azerbaidjan, în luna septembrie 2011. Planul conţine obiective ambiţioase şi strategii pentru a controla problema alarmantă a tuberculozei cu rezistenţa la medicamentele antituberculoase.
“Ştim ce avem de făcut – acum este rândul Guvernului nostru să se implice, prin aprobarea Planului Naţional de Prevenire şi Management al Tuberculozei Multidrog-Rezistente în România 2012-2015 şi a bugetului aferent implementării sale. Bugetul estimat al Planului Naţional de Prevenire şi Management al Tuberculozei Multidrog-Rezistente în România 2012-2015 este de 93 milioane USD, ceea ce înseamnă o medie de 23 de milioane USD pe an, faţă de 6 milioane USD alocate în prezent Programului Naţional de Control al Tuberculozei. Consecinţele pe termen lung ale neimplementarii Planului Naţional de Prevenire şi Management al Tuberculozei Multidrog-Rezistente în România 2012-2015 vor fi mult mai costisitoare decât susţinerea şi augumentarea unei investiţii în prezent”, a adăugat Dr. Silvia Asandi.
Obiectivul major al “Planului Naţional de Prevenire şi Management al Tuberculozei Multidrog-Rezistente în România 2012-2015”, conceput cu suportul OMS, este de a împiedica răspândirea tuberculozei cu rezistenţa la medicamentele antituberculoase prin creşterea accesului la prevenirea, diagnosticul şi tratamentul tuberculozei.
Obiectivele principale care vor fi atinse până în 2015 includ:
· Diagnosticarea a cel puţin 85% din totalul estimat de bolnavi de TB MDR
· Tratarea cu succes a cel puţin 75% din bolnavii de TB MDR identificaţi.
Sursa: Televiziunea Medicala
1 Comment
Pingback: Medicament nou pentru tratarea tuberculozei