La prescrierea medicamentelelor, să fie utilizate atât denumirea comună internațională, cât și denumirea comercială! Solicitarea vine din partea Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România, care dorește introducerea acestei prevederi în contractul-cadru. De ce? Pentru că prescripția pe denumirea comună internațională a medicamentelor a favorizat, susține APMGR, abuzuri și utilizarea medicamentelor scumpe.
„Interesul pacientului trebuie să stea la baza prescrierii medicamentelor. Din păcate, în practică, prescripția pe DCI și-a arătat limitele, cu efecte negative asupra pacienților cronici, care uneori primesc patru – cinci preparate diferite într-o singură lună, reducându-se astfel aderența la tratament și încrederea în acesta”, a declarat președintele APMGR Dragoș Damian.
În opinia APMGR, prescripția pe DCI a contribuit la scăderea utilizării medicamentelor generice de la 36% în 2008, la 28% în 2013 și la dispariția de pe piață în special a unor medicamente fabricate în România.
Prescripția pe DCI a favorizat abuzuri și utilizarea medicamentelor scumpe, pacientul fiind nevoit să suporte o coplată nejustificat de mare, spune președintele APMGR. “Prescrierea pe DCI nu este obligatorie în nici un stat membru al Uniunii Europene, așa cum susțin unele instituții sau așa-ziși specialiști. Medicii trebuie lăsați să se folosească de experiența profesională și de ghidurile terapeutice în prescrierea medicamentelor, nicidecum să fie transformați în birocrați, obligați să dea explicații administrative”, adaugă Damian.
Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România cere ca medicamentele să prescrise atât după denumirea comună internațională, cât și după cea comercială, și dorește introducerea unor cote de prescriere a medicamentelor generice, care să aibă în vedere asigurarea continuității tratamentului pentru pacienți și reducerea efortului financiar pe care aceștia îl fac prin coplată.
Astfel, poate crește gradul de acceptare al tratamentului de către pacient, acesta nefiind obligat să schimbe produsul decât în funcție de disponibilitatea acestuia sau de considerente comerciale. Prescripția pe denumire comercială permite producătorilor de medicamente generice să informeze medicii asupra apariției alternativelor generice, pentru care statul va deconta mai puțin, iar pacientul va suporta o contribuție mai mică, socotește Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România.