Apneea în somn pare a fi o problemă de sănătate cu o dimensiune și o importanță mult mai mari decât par la prima vedere. Având consecințe serioase asupra stării de sănătate a celui afectat, apneea în somn este diagnosticată relativ greu. Obezitatea și factori genetici se află pe lista cauzelor responsabile pentru apneea în somn.
“Apneea în somn este o afecțiune care afectează 5 până la 8 la sută din populație, mai frecventă la bărbați decât la femei și care se manifestă prin apariția în timpul somnului a unor pauze în respirație, pauze care durează minim 10 secunde și care au o frecvență, de multe ori, de 30, 40, 50, 80 pe oră. Pauzele acestea se asociază cu un sforăit întens și au drept consecință scăderea oxigenului în sânge. De sute de ori pe noapte, pauzele care dau apneile sunt responsabile de scăderea oxigenului, care modifică tensiunea arterială – crește de obicei puțin – modifică stadiile somnului, fragmentează somnul, făcându-l superficial și determinând, la unii indivizi, după evoluții lungi, de ani și ani, aparția somnolenței excesive”, spune dr. Ștefan Mihăicuță, expert în medicina somnului.
Apneea in somn apare în timpul somnului și pentru că în timpul somnului nu știm nimic, dormim, de obicei, partenerul își dă seama că ceva e în neregulă, adică observă că sunt pauze în respirație, că sforăie atât de tare că sunt pauze în respirație.
Omul care are simptome noaptea nu le percepe inițial, ulterior poate să își dea seama că e ceva în neregulă atunci când este foarte obosit a doua zi și nu înțelege de ce, îl doare capul dimineața pentru că noaptea e în hipoxie, adică nu are destul oxigen din cauza pauzelor sau a crescut puțin tensiunea arterială, urinează noaptea, de trei, de patru ori, ceea ce nu e normal la un om de 30, 40 de ani care nu are probleme cu prostata sau nu are alte probleme de sănătate, transpiră abundent, fără să fie prea cald în cameră sau să existe alte cauze, febră sau alte boli.
Cel mai important simptom care îl poate resimți un om care are apnee în somn este somnolenta
Ulterior, cel mai important simptom de zi pe care îl poate resimți un om care are apnee (în somn – n.r.) este somnolența excesivă. Adică stă în condiții monotone, citește ziarul și după 15 secunde ațipește, la televizor nu rezistă mai mult de jumătate de minut fără să ațipească, indiferent de emisiune, poate să fie un film de acțiune, el tot ațipește; dacă mănâncă ceva, după ce a mâncat abia își poate tine ochii; dacă conduce – și aici este marea problemă – este somnolent la volan și somnolența excesivă la volan, care e dată de apneea în somn este principal cauză de accidente pe șoselele din Europa, de fapt, din toată lumea unde există autostrăzi, la noi deocamdată nu sunt autostrăzi, dar și la noi se pare că stăm prost la capitolul accidente prin somnolență excesivă și atunci trebuie să facem ceva pentru pacienții, indivizii care au apnee în somn, și sunt somnolenți și sunt pe șosea. Sunt pericole publice.
Cel mai frecvent, apneea în somn are legătură cu gâtul gros, pe care îl avem din naștere, unii se nasc cu gâtul gros, scurt și gros, sau gâtul acoperit sau învelit în grăsime, grăsimea dată de obezitate.
Obezitatea este cel mai important factor de risc pentru apnee în somn
La ora actuală, obezitatea este în continuă crește la nivel mondial. În România, inclusiv la copii, tendința este să crească mereu în greutate și să avem obezitate. Cu alte cuvinte avem tot mai mulți indivizi care probabil că au apnee în somn, dar nu știu.
Sunt încă în faza incipientă, puțin simptomatică sau încă tolerată de către organism și o să avem în viitor o mare problemă. Mai sunt unii factori care țin de genetică, indivizi care se nasc cu mandibula mică și situată posterior. Din profil au față de pasăre. Îngustează mult orificiul din spatele limbii, hipofaringele, în timpul somnului și așa apar apneile noaptea. Niște mușchi nu funcționează cum trebuie. Există o disfuncție musculară a mușchilor care țin căile aeriene deschise. Acești mușchi, dacă sunt disfuncționali, nu avem ce face, nu putem decât să diagnosticăm boala și ulterior să o tratăm.
“Sunt măsuri generale. E ușor de spus să slăbești în greutate, puțină lume reușește să slăbească și să rămână slabă, dar e o indicație obligatorie la toată lumea. Cineva care are indicele de masa corporală multă trebuie să facă orice, nu numai să nu se mai îngrașe, dar să mai și slăbească. Apoi, imediat putem da tratamentul propriu-zis, care constă în administrarea de aer sub presiune printr-un aparat foarte mic, care aerul din cameră îl trece prin ceva filtre și îl livrează pe nas, pe măscuță, pe o mască nazală, cu presiune adaptabilă, autoajustabilă. Senzori speciali depistează în ce stadiu al somnului este individual respectiv, cât de mare este obstrucția, cât de multe apnei, și livrează presiune pozitivă care deschide căile aeriene și le ține deschise în permanență. Dacă e nevoie de mai mult, pe spate de obicei, trebuie mai mult, crește ușor în fiecare stadiu al somnului, se autoajustează după stadiul somnului și după nivelul de obstructive. Aparatele se numesc CPAP , deocamdată în România nu sunt compensate de Casa de Asigurări.”
Și e o mare problemă pentru pacienții care nu își pot permite să închirieze sau să cumpere un aparat de felul acesta. Aparent banal – tratament cu aer – dar este foarte eficient, care modifică complet somnul, îl face normal, fără pauze, fără apnei, fără desaturări și cu parcurgerea celor patru cicluri de somn obligatorii în timpul nopții.
Cineva care are apnee în somn, de obicei, are numai stadii superficiale, puțin REM, puțină parte cu vise și, după luni, e obosit și somnolent pentru că el nu doarme profund. Și e bine că el nu doarme profund, pentru că altfel nu s-ar mai trezi. Dar, în același timp, e rău că nu doarme profund pentru că apar toate consecințele somnului superficial, pauzele. Consecințele cele mai importante sunt pe aparatul cardiovascular”, mai spune dr. Ștefan Mihăicuță, expert în medicina somnului. .
autor: DELIA SESCU BARBU
1 Comment
Pingback: Vegetatiile adenoide (polipi): cauze, simptome, tratament