”E semnul meu de invingatoare, acolo am invins cancerul”
Cel mai bun tratament impotriva cancerului este preventia, conform ghidurilor acceptate international. Mai mult, starea psihica a pacientului si suportul emotional pe care il primeste sunt la fel de importante ca aparatura de ultima generatie si experienta medicilor supraspecializati, spun aceleasi ghiduri. In acest context, Asociatia Medisprof, lanseaza astazi campania de preventie a cancerului ”De departe, cea mai frumoasa!”, sustinuta de Farmec, in cadrul careia sase paciente vorbesc despre momentele dificile prin care au trecut si isi arata cu mandrie cicatricile intr-un pictorial impresionant semnat de Mihaela Noroc, in speranta ca vor inspira si alte femei.
Cand putem sa #Vorbimdesprecancer?
Preventia cancerului nu si-a facut pana acum loc in lista de prioritati a autoritatilor. Discutia inca este considerata a fi prea intima pentru a fi abordata in programa scolara si, uneori, prea deplasata pentru a fi purtata in familie. Un control de rutina ajunge astfel sa fie amanat din teama unui diagnostic care inca pare o sentinta: cancer. Toate acestea, in timp ce in Romania, cancerul de san reprezinta principala cauza de mortalitate la femei[1], aceasta afectiune reprezentand 16% din totalul deceselor cauzate de cancer. In plus, anual, peste 1.800 de femei mor[2] din cauza cancerului de col uterin incidenta fiind de 2,5 ori mai mare decat media UE-27, iar rata mortalitatii de peste 4 ori mai mare, aceste date plasand tara noastra pe primul loc din punctul de vedere al incidentei si al mortalitatii asociate cancerului de col uterin, la nivelul tarilor din Uniunea Europeana (INSP). Cu toate acestea, Romania este tara de pe ultimul loc al tuturor clasamentelor europene, la preventie medicala, iar diagnosticul de ”cancer” inca este asociat cu decesul, desi cele mai multe forme de ale bolii sunt vindecabile daca sunt depistate la timp.
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7851664/
In acest context, Asociatia Medisprof lanseaza campania ”De departe, cea mai frumoasa!”, sustinuta de Farmec, care isi doreste sa atraga atentia asupra importantei controalelor regulate in lupta cu cancerul. Anca, Camelia, Liana, Maria, Lucia si Daniela sunt doar sase dintre miile de femei diagnosticate anual cu cancer in Romania si, desi nu le-a fost usor, au ales sa vorbeasca despre lupta pe care ele au purtat-o sau pe care inca o duc, in speranta ca experienta lor le va determina si pe alte romance sa aiba grija de ele, de sanatatea lor si le va arata ca, descoperit la timp, cancerul ”e doar o boala”.
Chiar daca lupta nu este nicio clipa una usoara, urmele lasate de aceasta, fie ele cicatrici sau pierderea parului, nu sunt un stigmat. Fiecare dintre ele poarta cu mandrie cicatricile ramase in urma operatiilor suferite si le-au expus in pictorialul semnat de fotografa Mihaela Noroc ca ceea ce sunt: dovada ca au invins cancerul!
”Cineva din familia mea a trecut prin asta, stiu ce inseamna si am simtit nevoia sa ma implic. Am cunoscut sase femei frumoase! M-am bucurat ca le vad ca pe niste invingatoare si ele se simt asa, m-am bucurat ca sunt atat de dornice sa traiasca si sunt fericite astazi sa fie fotografiate, sa apara si sa isi spuna povestea”, a spus Mihaela Noroc, autoarea Atlasului Frumusetii.
De zece ani, Asociatia Medisprof depune eforturi constante in sprijinul bolnavilor de cancer pentru a beneficia de tratamente ca in Vest, chiar in vestul Romaniei, la Cluj-Napoca.
”In urma cu zece ani, am pus bazele Asociatia Medisprof cu gandul de a oferi suport pacientilor oncologici, iar prin fiecare actiune a noastra ne-am dorit sa le asiguram bolnavilor din Romania sansa de a beneficia de tratamente si ingrijiri la inalte standarde, ca in Vest. Cel mai bun tratament impotriva cancerului este insa preventia, iar mii de vieti pot fi salvate in fiecare an in tara noastra daca femeile invata ca trebuie sa isi faca un control preventiv, daca afla ca acest diagnostic nu este o condamnare. Speram ca mesajul campaniei va ajunge la cat mai multe femei si ca vor fi inspirate de exemplul pacientelor noastre curajoase. In luna femeii, cea mai frumoasa dovada de dragoste si de grija pentru mama, iubita, sotie sau fiica poate fi o programare la un consult medical”, a declarat Carolina Udrea, fondatoarea Asociatiei Medisprof.
Campania ”De departe, cea mai frumoasa!”, este sustinuta de Farmec, un brand romanesc nascut tot la Cluj, care de mai bine de un secol are in grija frumusetea si sanatatea femeilor.
”La Farmec, vorbim des despre grija – grija fata de cei dragi, dar si fata de propria persoana. Astfel ca sustinerea campaniei <De departe, cea mai frumoasa!>, derulata de Medisprof, a venit ca un pas natural in a incuraja femeile din Romania sa-si acorde un pic de timp lor pentru a se informa si a lua masurile preventive necesare in combaterea cancerului. Totul, prin vocea unor invingatoare”, a declarat Liliana Popa, PR Manager Farmec.
Cine sunt cele sase paciente din campania ”De departe, cea mai frumoasa!” a Asociatiei Medisprof
Daniela Chis a manifestat primele simptome in anul 2019, insa pandemia si rezultatele neconcludente ale unor analize au facut ca abia in mai 2021 sa primeasca diagnosticul de cancer de endometru. Lupta cu cancerul nu a dus-o insa doar pentru ea, ci a gasit putere sa ii ajute si pe altii, asa ca in timpul tratamentului a devenit si voluntar al Asociatiei Medisprof, sprijinind la randul sau pacienti care aveau nevoie de indrumare.
”Am reusit astfel sa vad si ce se intampla de partea cealalta a cortinei, cu cata minutiozitate se pregateste fiecare tratament. Am reusit sa ii ajut cu experienta mea, pentru ca stiu si eu ce inseamna sa vii pentru prima data, ce inseamna sa fii la inceputul acestui drum greu. Unii nu stiau ca pot sa apeleze la serviciile unui nutritionist sau ale unui psiholog, iar de cele mai multe ori aveau nevoie de aceasta indrumare”, povesteste Daniela, care isi doreste sa poata contribui in vietile altor pacienti si prin implicarea sa in campania ”De departe, cea mai frumoasa!”: ”Eu mi-am aratat cu mandrie cicatricea pe care o am de la operatie si care imi aminteste ca am invins. E semnul meu de invingatoare, acolo am invins cancerul. Nu va fie frica de asta, sunteti frumoase si fara par, si cu cicatrice. Acesta este primul semn spre victorie!”
Liana Precup a fost diagnosticata cu carcinom mamar in toamna anului 2020, dupa ce, in primavara, simtise un mic nodul. Perioada de lockdown si inceputul pandemiei in Romania au facut ca un control medical sa fie posibil abia dupa mai bine de jumatate de an.
”Ce imi amintesc si ce m-a ajutat foarte mult de la inceput au fost cuvintele doamnei doctor, care a spus cam asa: «Daca vom face totul ca la carte, totul va fi bine!». Si asta am facut!”, povesteste Liana, pentru care au urmat chimioterapie, operatia de mastectomie si apoi radioterapia. ”Nu e usor sa primesti diagnosticul acesta, poate sa fie socant, ravasitor. Cel mai greu a fost sa ii spun mamei, pentru ca m-am pus in situatia ei. Si eu sunt mama…”, isi aminteste Liana.
Lucia Raurean a primit diagnosticul de cancer in urma cu 13 ani, dupa o mamografie de rutina.
”Din momentul in care l-am anuntat pe sotul meu, cred ca o saptamana nu m-am oprit din plans”, isi aminteste Lucia, care simte ca nu a scapat niciodata de pericol. ”In orice moment poate sa revina, dar iti faci analizele anuale si te rogi sa nu mai treci prin ce ai trecut. Poate ca spunandu-mi povestea pot influenta si alte persoane sa mearga la medic, chiar daca nu simt nimic, chiar daca cred ca lor nu li se poate intampla, nu te costa nimic sa te programezi la o mamografie o data pe an”, a mai spus Lucia.
Camelia Toma a simtit ca ceva este modificat in corpul ei in anul 2019, dar a amanat cateva luni investigatiile.
”Mai aveam alte proiecte artistice, culturale, calatorii. Adica nu eram pregatita sa aflu ca exista ceva care m-ar impiedica sa mai fac tot ce facusem pana atunci”, povesteste profesoara de limba si literatura romana, care a primit diagnosticul cu multa furie. Familia sa era deja greu incercata, iar ea nu putea deveni o noua problema. Cum cancerul nu asteapta insa, Camelia si fiica sa Ana au facut echipa si au inceput ele atacul, chiar daca in jur lucrurile incepeau sa se prabuseasca: tatal sau a murit in ziua in care ea s-a internat, iar verisoara sa apropiata a murit de cancer in timp ce Camelia urma inca tratamentul. ”Nu vrem sa stricam jocul, jocul de-a viata. Suntem trufasi sau nepasatori, amanam niste lucruri pe care s-ar putea sa nu mai avem ocazia sa le recuperam”, a mai spus aceasta.
Pentru Maria Tritean, diagnosticul primit in octombrie 2020 a fost o lectie continua, din care ea reuseste inca sa traga cele mai incurajatoare concluzii. Inca de la inceput, a invatat ca familia sa o va sustine neconditionat, sufleteste sau financiar. A invatat ca prietenia sa masoara in gesturi mici, facute la momentul potrivit, nu in fapte grandioase, iar determinarea sa a facut ca de la primul semn si pana la tratament sa treaca doar trei saptamani.
”Dupa prima sedinta de chimioterapie, mi-a cazut parul chiar in ziua in care am semnat divortul. Eram la tribunal si stand si asteptand sa intram in sala de proces, mi-am trecut mana prin par si mi-a cazut jumatate, un smoc si nu am putut sa cred! Doamna avocat m-a intrebat ce se intampla si am zis ca sunt bolnava de cancer si incepe sa imi cada parul, iar fostul meu sot nici nu a intrebat nimic… Atunci mi-am dat seama ca e un om care trebuia sa iasa din viata mea pentru ceea ce trebuia sa intre in viata mea, iar Dumnezeu lucreaza exact asa cum trebuie. (…) Pentru mine fost un proces foarte deschis, eu niciodata nu m-am ascuns, toti clientii de la salonul la care lucrez m-au vazut asa cum eram, fara par, slaba… dar optimista! Si nu le venea sa creada, pentru ca in general lumea se ascunde. Isi ia o caciula, o peruca, sta acasa, nu se manifesta, ascunde. Nu trebuie sa ascunzi, cu boala lupti expunand ceea ce e inauntru, ca sa dai afara! Acum, privind in urma, imi dau seama ca boala a fost o binecuvantare! Trebuia sa fac schimbari in viata mea si cum eu eram inainte, nu le faceam!”, spune Maria.
In august 2020, viata Ancai Laco s-a schimbat in urma unui control de rutina, insa acesta este si motivul pentru care incurajeaza toate femeile sa adopte acest obicei.
”Trebuie sa ai grija de sanatatea ta, e pacat ca femeile se lasa, ca isi pierd viata pe nimic, cand ar putea foarte usor sa preintampine orice tragedie”, spune Anca. Chiar daca initial i-a fost greu, sprijinul copiilor, increderea in medici si in puterea tratamentului au ajutat-o sa se mobilizeze. ”Am ajuns sa o percep ca pe orice alta boala, ca pe o raceala pe care o tratezi apoi iti reiei viata de unde ai lasat-o, poate mai puternic si mai increzator in viitor!”, a incheiat Anca.
Ce poti face pentru a depista la timp cancerul?
Lipsa informatiei, accesul ingreunat la servicii medicale sau teama de a primi acest diagnostic, determina femeile sa amane vizita la medic si ajung de multe ori intr-un stadiu avansat al bolii, in ciuda faptului ca de multe ori cancerul poate fi tratat, daca este descoperit in stadiu incipient.
”Inainte de 40 ani, prima investigatie recomandata este ecografia mamara. Daca medicul va considera necesar va efectua si o mamografie. Dupa varsta de 40 de ani, o mamografie facuta o data pe an poate salva vieti. De multe ori, doamnele sunt ingrijorate ca aceasta cauzeaza durere sau ca iradiaza foarte mult. Adevarul este, insa, ca aceasta genereaza doar disconfort usor, iar iradierea care <face rau> e doar un mit neconfirmat”, explica dr. Tamas-Szora Attila, medic primar radiologie in cadrul Medisprof Cancer Center.
1 Comment
Pingback: Asociatia Medisprof | Lupta cu cancerul in sase imagini impresionante • VoxMedical | Viata si sanatate