O procedura simpla dar necunoscuta in Romania, autotransfuzia poate rezolva criza de sange din spitale. Doar 5 pacienti romani au apelat la aceasta procedura, deoarece oamenii nu stiu de existenta ei.
Autotransfuzia este total necunoscuta pentru pacientii din Romania
Recomandata de 11 ani prin ordin de ministru, autotransfuzia este total necunoscuta pentru pacientii din Romania.
„Transfuzia autologa reprezinta o procedura transfuzionala rezervata interventiilor chirurgicale programate si consta in prelevarea uneia sau mai multor unitati de sange, plachete sau plasma, unitati care vor fi inapoiate numai pacientului caruia i s-a facut prelevarea”.
Acelasi ordin precizeaza ca „decizia definitiva de a include un pacient in programul de prelevare preoperatorie apartine medicului care prescrie transfuzia autologa, dupa efectuarea unui bilant clinic si biologic al pacientului”.
Pe de alta parte, doctorii care nu recomanda procedura nu pot fi sanctionati.
„Ministrul Sanatatii le si spune ce trebuie sa faca si cum trebuie sa faca. Numai ca ei nu fac. Medicii prescriptori, medicii din spitale”, spune Andy Rosin, de la Institutul National de Transfuzie Sanguina.
Doar cinci romani au trecut prin aceasta procedura. Asa ca numarul pacientilor care ajung sa doneze sange pentru ei insisi este aproape de 0.
„Foarte putine. De ordinul unitatilor, nici macar zecilor si, din pacate, operatiile, repet doar protezele de sold, la care m-am referit, sunt de ordinul miilor”, spune Andy Rosin.
Autotransfuzia poate fi folosita la aproape 20% sunt operatiile programate
La nivel national, din totalul interventiilor chirurgicale, aproape 20% sunt operatii programate, care s-ar putea preta la autotrasfuzie.